|

Crnadak se sastao s Lavrovom: BiH i Rusija su u prijateljskim odnosima

Crnadak se sastao s Lavrovom: BiH i Rusija su u prijateljskim odnosima
0
A
Anadolija
3.12.2015. u 18:20
62
komentara
0

dijeljenja
Crnadak se sastao s Lavrovom: BiH i Rusija su u prijateljskim odnosima Foto: EPA
Igor Crnadak, miistar vanjskih poslova BiH, ima je veoma sadržajan prvi dan na Ministarskom samitu OSCE-a u Beogradu. Jedan od bilateralnih sastanak sa Sergejom Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Rusije, prema riječima Crnatka, bio je veoma koristan, zajedno su konstatovali da su BiH i Rusija u prijateljskim odnosima.
Crnadak je Lavrovu prenio da BiH zadržava čvrst kurs ka evropskim integracijama, ali uz kvalitetnu i snažnu saradnju s Rusijom.

"Ova godina je donijela dvije važne godišnjice za BiH i Rusiju. Prva je Dejtonski sporazum i zahvalio sam se Rusiji što je pomogla njegovu realizaciju uz izbalansirani pristup koji je snažno uvažavao dejtonske principe. Druga važna godišnjica je 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata i pada fašizma i kolega Lavrov je još jednom zahvalio na dolasku Mladena Ivanića, tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Moskvu na proslavu 9. maja", priča Crnadak i nastavlja:

"Pričali smo i o bilateralnim stvarim, a važno je spomenuti nekoliko sporazuma koji su već spremni i svakako onaj najvažniji o zaštiti stranih investicija s obje strane koji je pri kraju. Također, ja bih podvukao dolazak eskeprata iz Rusije iduće godine u BiH povodom mogućnosti izvoza naših poljoprivrednih i biljnih proizvoda. Za nas su to vrlo važne stvari."

Iz ugla BiH, Crnadak je naglasio, važno je to što je Lavrov potvrdio opredjeljenost Rusije da poštuje Dejtonski sporazum i potrebu za postizanjem dogovora unutar BiH.

"Prema Lavrovu, najbolji način za rješavanje svih naših problema jeste dogovor tri naroda i dogovor Republike Srpske i Federacije BiH. Zahvalio je na stavu koji BiH ima povodom ukrajinske krize i zato što nismo učestvovali u antiruskim sankcijama. Uvjeren sam da će naš razgovor donijeti niz pozitivnih efekata. Planiramo sjednicu međudržavne mješovite komisije o spoljnoj trgovini i ekonomiji u proljeće sljedeće godine. Trenutno je Rusija naš šesti partner po snazi, peta po investicijama u BiH, ali postoji veliki prostor da tih 750 miliona eura spoljnotrgovinske razmjene bude mnogo veći", kazao je Crnadak.

Bh. ministar vanjskih poslova tokom dana se sastao i s Davidom Lidingtonom, ministrom za Evropu u britanskoj Vladi i na kraju s bjeloruskom delegacijom.

"Dogovorili smo se da gospodin Lidington uskoro posjeti Sarajevo. On je ponovio stav britanske vlade da BiH ima snažnu podršku na evropskom putu. Završni sastanak dana imali smo s bjeloruskim kolegom. Potpisaćemo sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih službenih pasoša", naglasio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH na 22. Ministarskom samitu OSCE-a u Beogradu obratio odmah nakon sastanka s bjeloruskom delegacijom.

"Iz našeg ugla je važno da naglasimo veoma uspješno predsjedavanje Srbije OSCE-om. Također, naglasiću i to da se 20 godina nakon rata na ovim prostorima pokazalo da u jednoj godini dvije zemlje koje su donedavno bile problem za Evropu mogu imati važnu ulogu i biti na čelu velikih organizacija. Iz našeg regiona to su Srbija na čelu OSCE-a i BiH koja je nedavno okončala pedsjedavanje Savjetom Evrope. Opredjeljenje BiH je da radi na stabilnosti Evrope upravo u ovoj godini kada se obilježava 40 godina od Helsinškog dokumenta", rekao je, između ostalog, Crnadak u svom obraćanju na samitu OSCE-a.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...