BiH
0

Lajčak: BiH je puno napredovala, referendum u RS-u ide protiv filozofije postojanja države

Anadolija
Miroslav Lajčak (Foto: EPA)
Miroslav Lajčak (Foto: EPA)
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak danas je doputovao u Sarajevu gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

Ministri su razgovarali o trenutnom stanju BiH i njenom položaju na putu prema euroatlantskim integracijama.

Magla u jutarnjim satima spriječila je Lajčaka da doputuje na Međunarodni aerodrom Sarajevo stoga je sastanak uslijedio tek u podne. Crnadak je slovačkom kolegi poželio dobrodošlicu te pohvalio prijateljske odnose dviju zemalja. 

“Čuvena sarajevska magla poremetila je naš dogovor. Moj kolega skoro pa i da nije više gost u Sarajevu. Zahvalio sam se za pomoć koju smo imali nakon katastrofalnih poslova, jedna brza i darežljiva reakcija Slovačke koja nam je jako tada pomogla. Pozdravljam i druge napore Slovačke podržavajući nas na razne načine. Danas smo pričali o trenutku u kojem je BiH kada su u pitanju evropske integracije. Očekujemo da ćemo pokazati određene rezultate u tome i da ćemo na tom tragu imati snažnu podršku Slovačke. Naredni dani su vrlo važni  i nadam se da će oni rezultirati zelenim svjetlom za aplikaciju BiH za EU", kazao je Crnadak.

Rezultati nisu potrebni nama već vašim građanima

Lajčak je podsjetio kako se danas navršava godina dana od njegove posljednje posjete BiH. Uprkos tome što više ne obavlja dužnost Visokog predstavnika u BiH, istakao je kako i dalje detaljno prati dešavanja u zemlji jer mu je stalo da BiH bude uspješna i funkcionalna država. 

"Danas imamo konkretne rezultate, dogovorena je reformska agenda i to je dobro prihvaćeno u Briselu. Sada je ključno da sve ono što je do sada dogovoreno, da se ostvari. Ti rezultati nisu potrebni nama već vašim građanima. Ako pogledamo u region vidimo da su sve zemlje postigle napredak. Želim isto i za BiH jer vi to zaslužujete", kazao je Lajčak.

Dodao je kako se ulaskom u Sarajevu primjećuje kako je grad napredovao što je pokazatelj kako je i zemlja postigla iskorak. 

"Manje se bavite sobom, više onim što je ključno, a to je evropski nivo. Kraj priče je kada se sve što je dogovoreno ostvari i usvoji. Za razliku od prethodnih godina koje su bile katastrofalne, koje su bile katastrofa, ova je puno bolja. To nije povod da neko misli da je sve urađeno ali to je signal da je BiH na dobrom putu", rekao je Lajčak.

Govoreći o 20. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma koja se navršava ove godine, istakao je kako je to dobra prilika za pogledati unazad, te vidjeti sve šanse, propuštene prilike i dobro obavljen posao. 

Odnosi BiH i Slovačke, prema njegovim riječima ostaju izuzetno prijateljski i bez otvorenih pitanja. 

"Ima potencijala za nastavak, posebno ekonomske saradnje. Slovačka pomaže BiH kroz našu razvojnu pomoć. Pomogli smo i nakon poplava, poklonili smo četiri mobilne dijalize, radi se jedan most za pješake. Poklonili smo vatrogasno vozilo i danas idem u Srebrenicu da se poklonim žrtvama genocida jer nisam mogao to uraditi 11 jula. Također, danas ću tamo otvoriti i jedno igralište", kazao je Lajčak.

Referendum u RS-u je kontraproduktivan

Lajčak je o referendumu kojeg je raspisala Narodna skupština Republike Srpske o pravosudnim institucijama i nametnutim odlukama visokih predstavnika, istakao:  

"Opasno je da ja šaljem svoje poruke preko medija visokom predstavniku. Inicijativa referenduma je kontraproduktivna i ide protiv filozofije postojanja BiH da se na nivou entiteta donose odluke vezane za cijeli državu. Dodik je odlučio da taj svoj dio dogovora sa EU oko dijaloga ne poštuje i da se ponovo vraća na to pitanje. Mislim da je visoki predstavnik dovoljno pametan da donese odluku. Trebamo se fokusirati na to što će zemlju voditi prema evropskoj budućnosti a ne na ono o što izaziva kontroverzu među konstitutivnih naroda".

Kada je riječ o jučerašnjim izborima u Hrvatskoj, Lajčak je kazao kako u Slovačkoj nije tradicija komentarisati izbore u drugoj zemlji članici EU.

"Nemamo običaj da komentarišemo takve stvari ali pravimo kako se razvijaju događaji i koalicija. Očigledno je da postoji politička opcija u Hrvatskoj koja je iznenadila sve. Želimo da Hrvatska što prije sastavi vladu", kazao je Lajčak.

Crnadak se, sa druge strane, osvrnuo na posljednja dešavanja u Libiji gdje je jučer oteto dvoje diplomatskih predstavnika Srbije. Kazao je kako je BiH povukla svog ambasadora iz te bliskoistočne zemlje. 

"Mi smo nedavno povukli našeg ambasadora koji je u Sarajevu i trenutno nemamo diplomata u Libiji. Nakon incidenta koji se desio sa ambasadorima Srbije postoji potreba da još jednom razmotrimo šta dalje, o tome moramo vidjeti sa Predsjedništvom BiH nakon čega ćemo izaći javno. Sigurno ćemo baviti time šta da radimo sa našim diplomatskim predstavljanjem u Libiji", rekao je Crnadak.