BiH
0

Čovjek koji je rekao "ne": Doktor Momir Šmitran jedini odbio preseljenje iz Opće bolnice na UKCS

Piše: A. Džano
Opća bolnica u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Opća bolnica u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U proteklim danima mnogo bure u Sarajevu se podiglo zbog gašenja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i njenog preseljenja na Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS).

Danas je iz Opće bolnice saopćeno da je dosadašnja direktorica Sebija Izetbegović razriješena dužnosti na lični zahtjev. Potom je stigla i zvanična potvrda o imenovanju Izetbegović za direktoricu UKCS-a.

Potvrda informacije o gašenju Opće bolnice ostavila je brojne građane Sarajeva u nevjerici, a ljekari su već počeli odlaziti na UKCS.

Kako portal Klix.ba saznaje, danas je uposlenicima Kabineta za neuropsihijatriju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ prezentovana molba u kojoj stoji da oni traže preseljenje kabineta na UKCS. Od njih je traženo da ovu molbu potpišu, što su i učinili.

Molbu, kako saznajemo, jedino nije potpisao doktor Momir Šmitran koji u ovom kabinetu radi od 1994. godine.

Doktora Šmitrana smo kontaktirali za komentar i pojašnjenje svog postupka.

"Mislim da je svako razuman protiv gašenja Opće bolnice. Zato nisam želio potpisati ovaj dokument. To je ono što u ovom trenutku mogu učiniti. Opća bolnica pripada ovom gradu i niko je nema pravo oduzeti građanima. Ostale kolege su potpisale molbu, ali ne osuđujem nikoga. Svako od nas ima pravo na vlastitu odluku", rekao je Šmitran za Klix.ba.

Pojašnjava da su u formi molbe koja je predočena uposlenicima Kabineta za neuropsihijatriju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ bila napisana imena svih uposlenika tog odjeljenja.

"Koliko znam, samo je naš kabinet dobio ovaj dokument, za ostale ne znam", naglasio je Šmitran.

Istakao je da je bio na godišnjem odmoru, te da je dobio poziv da dođe u Opću bolnicu kako bi potpisao dokument.

"Taj dokument jednostavno nisam mogao potpisati. Bolnica je opstala zbog svojih uposlenika. Mnogi od njih tu rade od 1992. godine", zaključio je Šmitran.