BiH
1.8k

Reakcije na imenovanje Sebije Izetbegović: Svi saglasni da je ovakav potez očekivan

Piše: Er. M.
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mario Vukasović kazao je kako je izborom Sebije Izetbegović na čelo UKCS-a još jednom dokazano da SDA i njeno rukovodstvo na državu gledaju isključivo kao na privatnu svojinu. Bivši direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Bakir Nakaš ističe kako je imenovanje bilo očekivano.

Sebija Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, jučer je izabrana za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Nova direktorica imenovana je na sjednici Upravnog odbora UKCS-a, a bila je jedina kandidatkinja za ovu poziciju.

Vukasović ističe da se u Bosni i Hercegovini javne ustanove i preduzeća daju na upravljanje braći i rođacima, bolnice suprugama, a radna mjesta su rezervisana isključivo za one podobne.

"Ako se malo bolje udubimo u strukturu imenovanih vidjet ćemo da postoje izuzetno jake rodbinske, kumske i jaranske veze u kompletnom lancu i sistemu odlučivanja te je sramno i užasavajuće da je gospođa Izetbegović od svog supruga kao novogodišnji poklon dobila UKCS na upravljanje. Sam izbor Sebije Izetbegović bio je svojevrsni show za javnost jer je ona bila jedina kandidatkinja", rekao je Vukasović.

Dodaje da se u ovom slučaju ne radi o privatnoj nego o svojini građana "jer država nije nikome ostavljena u amanet, a državna svojina je vlasništvo svih nas".

"Način na koji je ovo izvedeno na silu i mišiće, bez ikakve reakcije nakon osude javnosti, govori nam da se radi o nedodirljivoj političkoj eliti koja misli da se nalazi iznad zakona. Najgore u svemu jeste što će se zarad privatnih hirova i ispunjavanja želja supruge uništiti zgrada Opća bonica koja je namjenski građena kao zgrada bolnice i koja je gradnjom kvalitetnija nego građevine na UKCS-u, a za čije će preuređenje u zgradu Vlade FBiH biti utrošene desetine miliona KM", rekao je Vukasović.

On se pita zar nije pametnije bilo objediniti ustanove pod jedan krov sa jednim rukovodstvom i iskoristiti potencijale zgrade Opće bolnice kako bi se u tu zgradu prebacile klinike UKCS koje borave u oronulim objektima.

"No i za to su vlasnici naših sudbina našli bolje rješenje, izgradit će dvije nove zgrade UKCS-a i za to utrošiti dodatne desetine miliona KM našeg novca. Sve u svemu, gospođa Izetbegović je dobila skup novogodišnji poklon koji ćemo mi platiti", zaključio je Vukasović.

Bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš nije htio komentarisati imenovanje Sebije Izetbegović ističući kako uopće nije iznenađen izborom.

"Ovo je već bilo završeno, posebno u ovakvoj konstalaciji", rekao je Nakaš.

Imenovanje nije htio komentarisati ni nekadašnji vršilac dužnosti direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i bivši federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.