BiH
1.5k

Pokrenuta peticija protiv gašenja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon vijesti o pripajanju Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Univerzitetsko kliničkom centru Sarajevo (UKCS), građanke i građani Sarajeva su pokrenuli online peticiju protiv gašenja Opće bolnice.

"Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' ima svoju veoma dugu i bogatu tradiciju. Nastala je još u 19. vijeku i od tada je prošla kroz mnoge historijske epohe - turska vremena, austrougarski period, vremena Jugoslavije, pa ćemo ustrajati da se ovaj krajnje brutalan način otuđenja ove zdravstvene ustanove, u budućnosti samo navodi kao ružno sjećanje i pokušaj. Užasavajuća igra, čiji smo nijemi svjedoci, tiče se gašenja jedne herojske institucije, sačuvane u srcima Sarajlija. Opća bolnica je u agresiji na BiH izbušena sa gotovo 600 projektila, ali prijemi pacijenata i operativni zahvati nisu nikada prestajali. Danas se neko poigrava sa sudbinom 600 zaposlenih u ovoj bolnici", navedeno je u peticiji.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Na Facebooku je napravljena i stranica pod nazivom "Protiv gašenja bolnice Abdulah Nakaš". Građani i na taj način negoduju spajanje bolnica.

Podsjećamo, imenovanjem Sebije Izetbegović za generalnu direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, na izvjestan način započeo je i proces spajanja Opće bolnice "Abdulah Nakaš" sa UKCS-om. Kako Klix.ba saznaje, prvo odjeljenje koje će biti iseljeno je Odjeljenje za neurologiju.

Prethodnih dana zaposleni na ovom odjelu su pozivani čak i sa godišnjih odmora kako bi potpisali "molbu" za sporazumni raskid ugovora sa Općom bolnicom te započeli rad na UKCS-u. Samo jedan zaposleni na ovom odjeljenju odbio je potpisati pomenutu "molbu".

No, nije jasno ko radnicima garantira da će početi raditi na UKCS-u jer bi, barem ako se budu poštovale procedure, trebalo sačekati raspisivanje konkursa. Odjeljenje za neurologiju bit će iseljeno već u ponedjeljak, a odmah nakon toga seli se i Odjeljenje za Ginekologiju i akušerstvo.