Na kafi s novinarima
41

Čović o blokadi novca MMF-a: Bevanda predloži nešto - bošnjačka strana to odbije, zovite to kako hoćete

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, izjavio je da nema odluke Vijeća ministara vezane za preraspodjelu 330 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda i da tu nema nikakve politike.

"Imate Vijeće ministara. Resorni ministar ima obavezu da predloži nešto, on to predloži, bošnjačka strana to odbije. Zovite to kako god hoćete. Po zakonu, po ustavu iz resora finansija dolaze prijedlozi za MMF. Naročito nakon što smo te stvari dogovorili i izašli pred medije... Mislim da smo se sve dogovorili i da je to trebalo pretočiti u djelo. Imamo različite pokrete", kazao je Čović.

Navodi da je sve dogovoreno i usvojeno kada je riječ o sredstvima MMF-a, što je naposljetku i javnosti obznanjeno.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Nema nijedan političar da kaže da se to treba podijeliti ovako ili onako. Sve je dogovoreno. Tačno je definisano šta će dobiti FBiH, šta RS... Postoje jasne procedure šta ko mora uraditi. Jedino nemamo odluku Vijeća ministara. Tu nema nikakve politike. To je posao koji se mora završiti. Sve je ostalo nadmudrivanje", rekao je Čović.

Dodao je kako danas ima sastanak s Fahrudinom Radončićem, Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i ambasadorima Evropske unije i Sjedinjenih Država.

"Prije ovoga sam imao razgovore s Bakirom Izetbegovićem. Razgovora ima puno. Teme su bile nepostojanje parlamentarne većine i prozivanja različita. Parlamentarna većina ne postoji bez obzira na to o kome se radi. To dokazuju i sjednice Zastupničkog doma", istakao je Čović.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Požalio se jer, kako kaže, krši se zakon i mimo procedura se imenuju i smjenjuju članovi Centralne izborne komisije.

"Moramo kazati da ne postoji parlamentarna većina. Klubovi postoje, sjednu i dogovore se, imaju zajednički sadržatelj, zajednički stav. Daleko smo od toga. Što više pričamo o tome, više se udaljavamo", rekao je predsjednik HDZ-a.

Upitan kako će se provesti izbori, istakao je da se ne bi zanosio promišljanjem.

"Moramo naći ambijent kako organizirati izbore u sada prihvatljivim zakonskim okvirima. Možda će to biti spajanje općih i lokalnih izbora", zaključio je Čović.

Podsjećamo, blokiranje sredstava MMF-a ne odgovara ni Miloradu Dodiku koji je ostao bez prijeko potrebnog novca.