BiH
2

Čović: Ne tražimo rješenje za BiH već se bavimo sami sobom

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas u Sarajevu da se boji da do narednih izbora stranke nisu u stanju da pronađu kvalitetna rješenja i da otvore novu stanicu za BiH kad su u pitanju politika i ekonomija.

"Danas, u biti, ne tražimo nijedno rješenje za ključna pitanja u BiH. Bavimo se sami sobom", rekao je Čović koji je danas bio domaćin radno-konsultativnogsastanka lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH.

On je indirektno priznao da postoje nesuglasice unutar stranaka "četvorke", koju čine dva HDZ-a, SBB i SDP BiH.

"Odnosi unutar četvorke odavno se posebno tretiraju, jer je puno toga što je stavljeno na dnevni red, a što nismo uspjeli da provedemo kao cjelina. Uveliko smo ugrozili normalno funkcionisanje i zato smo danas sjeli da vidimo u kojoj mjeri ima smisla nešto dogovarati", rekao je Čović.

On kaže da su lideri "četvorke" danas željeli da naprave rezime onoga što su radili u posljednje vrijeme i pokušali da prepoznaju mjesta gdje ima šansi da naprave neki iskorak kada je riječ o obavezama na putu ka EU.

"Ponovo smo preuzeli inicijativu da pokušamo ovih dana razgovarati i vidjeti gdje se još krije modalitet za traženje kompromisa oko izbora članova Predsjedništva BiH kad je riječ o implementaciji presude Sejdić-Finci. Dogovorili smo dinamiku kako ćemo raditi u narednih 15 dana i nakon toga ćemo imati jasan stav oko funkcionisanja na svim nivoima", naglasio je Čović.

Danas nije razgovarano o modelima izbora članova Predsjedništva BiH ali je rečeno kako bi trebali da rade i unutar "četvorke" i "šestorke".

"Zbog toga smo uzeli vremena preko praznika, koji će biti iduće sedmice, da pokušamo da dođemo do mogućeg modela kojeg bi eventualno pokušali da zajedno stavimo u parlamentarnu proceduru. Potrebna nam je šestorka da svaki prijedlog koji razmatramo svi zajedno usaglasimo", istakao je Čović.

On je naveo da je stav svih stranaka četvorke da je funkcionisanje izvršne vlasti na svim nivoima haotično i katastrofalno, sa posebnim naglaskom na federalnu vlast, koja ugrožava funkcionisanje političkog, ekonomskog i socijalnog života u BiH.

"Bila budućnost ovakva ili onakva, mi smo u blatu i močvari već duže vrijeme - svi građani BiH, a i političari", konstatovao je Čović.