{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Ne tražimo rješenje za BiH već se bavimo sami sobom

S
25.4.2013. u 17:47
2
12
Čović: Ne tražimo rješenje za BiH već se bavimo sami sobom
2
Čović: Ne tražimo rješenje za BiH već se bavimo sami sobom
Dragan Čović
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je danas u Sarajevu da se boji da do narednih izbora stranke nisu u stanju da pronađu kvalitetna rješenja i da otvore novu stanicu za BiH kad su u pitanju politika i ekonomija.
"Danas, u biti, ne tražimo nijedno rješenje za ključna pitanja u BiH. Bavimo se sami sobom", rekao je Čović koji je danas bio domaćin radno-konsultativnogsastanka lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH.

On je indirektno priznao da postoje nesuglasice unutar stranaka "četvorke", koju čine dva HDZ-a, SBB i SDP BiH.

"Odnosi unutar `četvorke` odavno se posebno tretiraju, jer je puno toga što je stavljeno na dnevni red, a što nismo uspjeli da provedemo kao cjelina. Uveliko smo ugrozili normalno funkcionisanje i zato smo danas sjeli da vidimo u kojoj mjeri ima smisla nešto dogovarati", rekao je Čović.

On kaže da su lideri "četvorke" danas željeli da naprave rezime onoga što su radili u posljednje vrijeme i pokušali da prepoznaju mjesta gdje ima šansi da naprave neki iskorak kada je riječ o obavezama na putu ka EU.

"Ponovo smo preuzeli inicijativu da pokušamo ovih dana razgovarati i vidjeti gdje se još krije modalitet za traženje kompromisa oko izbora članova Predsjedništva BiH kad je riječ o implementaciji presude Sejdić-Finci. Dogovorili smo dinamiku kako ćemo raditi u narednih 15 dana i nakon toga ćemo imati jasan stav oko funkcionisanja na svim nivoima", naglasio je Čović.

Danas nije razgovarano o modelima izbora članova Predsjedništva BiH ali je rečeno kako bi trebali da rade i unutar "četvorke" i "šestorke".

"Zbog toga smo uzeli vremena preko praznika, koji će biti iduće sedmice, da pokušamo da dođemo do mogućeg modela kojeg bi eventualno pokušali da zajedno stavimo u parlamentarnu proceduru. Potrebna nam je `šestorka` da svaki prijedlog koji razmatramo svi zajedno usaglasimo", istakao je Čović.

On je naveo da je stav svih stranaka `četvorke` da je funkcionisanje izvršne vlasti na svim nivoima haotično i katastrofalno, sa posebnim naglaskom na federalnu vlast, koja ugrožava funkcionisanje političkog, ekonomskog i socijalnog života u BiH.

"Bila budućnost ovakva ili onakva, mi smo u blatu i močvari već duže vrijeme - svi građani BiH, a i političari", konstatovao je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: