Rekonstrukcija Vlade FBiH
6

Čović: Ako ove sedmice ne bude rješenja, idemo u opoziciju

Anadolija
Dragan Čović
Dragan Čović
Ukoliko do kraja ove sedmice ne bude deblokirana rekonstrukcija Federalne vlade, Hrvatske demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) definitivno odlazi u opoziciju, poručio je to u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) predsjednik te stranke Dragan Čović.

"Kad je riječ je o rekonstrukciji Vlade FBiH, poznat je naš stari stav. Ako to možemo uraditi u cjelini, bez bilo kakvih uvjetovanja, onda to treba uraditi. Ako ne, neka odgovornost za stanje u Federaciji BiH preuzme onaj ko je odgovoran za ovo sve. Mi se nećemo otimati za pozicije. Imamo dobru volju da učestvujemo, da preuzmemo odgovornost. Imamo kapacitet i adekvatne ljude čak i za ovako krizno vrijeme'', kazao je Čović.

Dodaje da je HDZ BiH odlučan i da je krajnji rok za rješenje pitanja rekonstrukcije Federalne vlade ova sedmica kada će oko ključnih pitanja za rješenje krize vlasti u FBiH raspravljati Zastupnički i Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Vidjet ćemo kakvo je ponašanje ostalih. Poslije toga, ako se tu ništa ne desi, ja ne vidim smisla da o tome više uopće raspravljamo. Dakle, ključna je ova sedmica. Ako ne bude dogovora, HDZ BiH ide u opoziciju! Mi se moramo ponašati u skladu s položajem. Ne možemo biti pozicija, a da nemamo svoju izvršnu vlast. Dakle, poslije toga, mi smo opozicija. Onda želimo vrlo jasno ukazati na probleme koji su napravljeni BiH i FBiH zbog ovakvog odnosa", tvrdi Čović.

Isključuje mogućnost nove parlamentarne većine u FBiH jer smo "imali dovoljno tih akrobacija", a bliže se i Opći izbori koji se trebaju održati naredne godine.

"Ova parlamentarna većina će pokazati može li nešto uraditi ili ne. I to je saziv koji treba ostati do idućih izbora", podvukao je on.

Upozorio je da će, ako ne bude dogovora oko nove Federalne vlade, te se politički haos nastavi, doći do ozbiljnih političkih, a prije svega ekonomskih problema u većem bh. entitetu.

"Dvije godine smo već izgubili. Pokušaj izigravanja volje hrvatskog narodna platili su svi građani. To je nauk za ubuduće, da se ne smije izigravati volja hrvatskog narodna i HDZ-a. Imat ćemo predugu agoniju. Još godinu i po dana niko neće tražiti rješenja. Doći ćemo do budžetskih problema u FBiH, a onda i u kantonima. Možemo očekivati izuzetno teško stanje u ekonomskom smislu, što će imati ekonomsku dimenziju. Nikada utrka za naredne izbore nije bila toliko duga. Bojim će da će sve već biti u funkciji za naredne izbore, ali Bože moj", zaključio je Čović.

Nadalje, Čović je pojasnio da se HDZ BiH želi posvetiti provedbi presude Suda u Strazburgu u slučaju "Sejdić-Finci" i da "barem za iduće izbore možemo nešto kvalitetno napraviti". Kako kaže, u narednim danima će se znati hoće li se predstavnici "četvorke" moći okupiti oko nekog rješenja u ovom slučaju, odnosno da li će biti hrabrosti da se pronađe rješenje bitno za budućnost BiH.