BiH
0

Čović: Dogovorili smo se, novo VM će biti do Nove godine

FENA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
"Vjerujem da ćemo do Nove godine imati formirano Vijeće ministara BiH jer smo apsolutno sve dogovorili", rekao je večeras novinarima okupljenim u zgradi PSBiH na prijemu u povodu Božića predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Mi smo zaista stvorili ambijent gdje se možemo baviti osnovnim problemima poput ekonomske opstojnosti i socijalne stabilnosti i da jednostavno ovih 15 mjeseci ostavimo iza sebe", kazao je Čović.

Očekuje da predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić konačno sazove sastanak "kao što su ga svi drugi sazivali".

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija koji je također prisustvovao prijemu nije želio novinarima komentirati Čovićeve optimistične izjave po pitanju skorog formiranja Vijeća ministara.

Ljubić je govoreći o aktualnim problemima u BiH istakao da smatra da praznično raspoloženje pogoduje dogovoru između političkih predstavnika.

"Građani BiH od nas očekuju formiranje Vijeće ministara, rješavanje pitanja budžeta i želio bih biti umjereni optimist i reći da mi to možemo uraditi do Nove godine", rekao je Ljubić.

Dodao je da je struktura Vijeća ministara već ranije, manje-više, dogovorena, a ono što je "zapelo su bile agencije".

"U međuvremenu je bilo nekih bilateralnih kontakata tako da vjerujem da možemo završiti posao do Nove godine", pojasnio je Ljubić.

Optimističan je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je istakao da međunarodna zajednica u BiH želi što brže formiranje Vijeća ministara.

"Ima nekih naznaka da bi to moglo biti već do Nove godine, ali vidjećemo šta će se desiti narednih dana", rekao je Inzko.