"Kontra cilog svita"
0

Čović na jednu stranu, petorka na drugu

Piše: J. Hadžiahmetović
Dragan Čović
Dragan Čović
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako očekuje formiranje Vijeća ministara u narednih deset dana pa čak i do Nove godine. Kako je istakao, veliki je optimista po ovom pitanju.

Izgleda kako optimizmu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića nema kraja. U posljednjih nekoliko sedmica, pa i mjeseci, Čović je nekoliko puta najavljivao kako je "sve dogovoreno" te kako "fale još mali detalji" da se 14 mjeseci nakon izbora u našoj zemlji formira i nova vlast. Predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SDS-a Mladen Bosić nisu bili optimistični kada je riječ o dogovoru.

"Ja vjerujem da do Nove godine mi možemo formirati Vijeće ministara. Ako to ne napravimo, onda smo u ozbiljnim problemima i bojim se da preuzimamo ogromnu odgovornost mi koji smo izabrani od naroda za ovu državu", kazao je Čović za portal Sarajevo-x.com.

Za HDZ nema prepreka niti problema da naša zemlja dobije novog premijera i ministre.

"Mi smo se dogovorili o onome o čemu smo se trebali dogovoriti i zbog toga ja insistiram da završimo priču o Vijeću ministara, euroatlantskog paketa zakona, ovih famoznih direkcija koje se spominju, kako za iduću godinu završiti budžet tako da BiH bude održiva kao država", kaže Čović.

Lider SDS-a Mladen Bosić nedavno je izjavio kako bi sadašnji premijer BiH Nikola Špirić mogao biti "doživotni i posljednji premijer" ove države.

"Ako ne napravimo dogovor, može biti i prvi i posljednji, može trajati još dvije ili tri godine. Međutim, ja sam siguran da će BiH, ukoliko uvažimo realnost ove države, konstitutivnost njena tri naroda i jednakopravnost svih građana, ići evropskim putem. To je interes čitavog regiona. Sve države iz našeg okruženja su u EU ili će krenuti tim putem", kazao je Čović te dodao kako predstavnici tri naroda imaju dovoljno mudrosti da sačuvaju BiH.

"Ako se ne bi očuvala BiH, svi gube", tvrdi Čović.

Ostali lideri stranaka šestorke ne razumiju Čovićev optimizam u vezi sa formiranjem Vijeća ministra.

"Ja sam optimističan čovjek. Uvjeren sam da treba samo malo hrabrosti za kompromis kod bošnjačkih političara da mi to danas završimo", kaže lider Hrvatske demokratske zajednice.

Za razliku od Čovića, lider SDS-a Mladen Bosić nije optimista.

"Kao političar bih trebao reći da jesam, ali ipak nisam optimista", rekao je Bosić.

Ukoliko se obistine najnovije informacije o razgovoru Sulejmana Tihića i Milorada Dodika u kojem su dogovorili sastanak šestorke naredne sedmice, možda u Novu godinu uđemo sa novim premijerom i državnim ministrima.