Čovićev optimizam nema uporište
0

SDA: Ništa nije dogovoreno, sastanka 'šestorke' za sada nema

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bez obzira na sinoćnju izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koji je rekao novinarima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH da će Vijeće ministara BiH biti formirano do Nove godine, jer je apsolutno sve dogovoreno, iz SDA kažu da apsolutno ništa nije dogovoreno.

"Nema nikakvog pomaka. Lider SDA Sulejman Tihić je proteklih dana imao bilateralne razgovore sa ostalim liderima, uključujući i Dragana Čovića, ali su stavovi ostali nepromijenjeni. SDA i Tihić i dalje ostaju pri stavu da neće sazvati sastanak 'šestorke' dok se prethodno ne usaglase stavovi, da bi se eventualno na sastanku mogao postići dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou. Ti uvjeti još uvijek nisu ispunjeni, nikakav dogovor niti promijenjeni stavovi nisu došli do SDA", rekao je za Sarajevo-x.com Erdal Selmanović, glasnogovornik SDA.

Čovićevo optimistično raspoloženje, kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara, dijeli i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, dok je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić sinoć izrazio umjereni optimizam te se nada da bi i "praznično raspoloženje moglo pogodovati dogovoru između političkih lidera".