Pozvani brojni političari
0

Clinton obilježava 15 godina Dejtonskog sporazuma

Sarajevo-x.com
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton uputio je poziv predsjedniku Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH), Denisu Prciću, potpredsjedniku AUBiH Cliffordu Bondu i direktoru za odnose sa vladinim sektorom, Esmiru Ganiću da 9. februara ove godine u New Yorku prisustvuju Konferenciji: Amerika na raskrsnici - Dejtonski sporazum i početak diplomatije 21. vijeka.

"Nakon završetka hladnog rata, kriza na Balkanu je prinudila Washington - prvi put u nekoliko decenija - da preorijentiše pristup Amerike na međunarodnoj sceni. Petnaest godina nakon što je predsjednik Clinton poslao tim, koji je predvodio Richard Holbrooke, da okonča rat u Bosni, predsjednik Clinton će se pridružiti skupu da razgovaraju o Dejtonskom sporazumu: šta možemo naučiti o izazovima globalne međuzavisnosti i kako obećanje Dejtona može ukazati put ka daljem ekonomskom razvoju i integraciji sa Evropom", kaže se između ostalog u pozivu predsjednika Clintona.

Domaćin skupa je predsjednik Clinton, a svoje učešće potvrdili su predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, visoki predstavnik EU, Catherine Ashton, bivši državni sekretar SAD, Madeline Albright, general u penziji Wesley Clark i nekadašnja novinarka CNN-a Christiane Amanpour.

"Veoma smo počašćeni pozivom predsjednika Clintona i sa zadovoljstvom ga prihvatamo. Nemjerljiv je značaj koji su predsjednik Clinton, njegova administracija i SAD imali u zaustavljanju krvoprolića na prostoru Balkana i Bosne i Hercegovine, kao i u razvoju demokratskih procesa na ovim prostorima", riječi su predsjednika AUBiH, Denisa Prcića.

Skup će se održati u Kimmel centru na Njujorškom univerzitetu. Fondacija William J. Clinton osnovana je 2007. godine. Misija joj je borba protiv siromaštva, unapređenje svjetskog zdravlja, jačanje ekonomije, zaštita životne okoline na način da unaprijedi partnerstva između vlada, poslovne zajednice, nevladinog sektora i građana, koristeći ekspertizu, resurse, i pasiju kako bi od dobrih namjera dobili mjerljive rezultate. Da bi postigla svoje ciljeve, fondacija je pokrenula nekoliko veoma važnih inicijativa sa različitim misijama koje oslikavaju viziju predsjednika Clintona.

Najznačajnije inicijative su: Clintonova globalna inicijativa, Clintonova klimatska inicijativa, Clintonova inicijativa pristupa zdravstvu, Alijansa za zdraviju generaciju i Clintonova inicijativa održivog rasta.