New York
0

Azra Hadžiahmetović uručila Billu Clintonu Odluku o dodjeli počasnog doktorata

FENA
Azra Hadžiahmetović, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, uručila je Williamu J. Clintonu, 42. predsjedniku SAD-a, Odluku Senata Univerziteta u Sarajevu o dodjeli počasnog doktorata Univerziteta (Doctor Honoris Causa Universitatis) u Sarajevu, kao priznanje za izuzetan doprinos u razvoju obrazovanja i nauke i stabilizaciji društveno-ekonomskih odnosa.

Također, profesorica Hadžiahmetović je prilikom razgovora s Clintonom izrazila nadu da će Univerzitet u Sarajevu biti u prilici ugostiti uvaženog predsjednika Clintona u 2011. godini, te uz najveće akademske počasti uručiti počasni doktorat Univerziteta u Sarajevu ovom velikom lideru za mir i najistaknutijoj javnoj ličnosti savremenog svijeta, saopćeno je danas iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

U srijedu, 9. februara, u Kimmel centru na Univerzitetu u New Yorku održana je konferencija pod nazivom "Amerika na raskrsnici: Dejtonski sporazum i početak diplomatije 21. vijeka", čiji je domaćin William J. Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Na poziv Fondacije Clinton na ovom značajnom skupu Univerzitet u Sarajevu je predstavljala prof. dr. Azra Hadžiahmetović s Ekonomskog fakulteta, priznata ekspertica u oblasti međunarodne ekonomije.

Hadžiahmetović je bila članica Organizacionog odbora međunarodnog simpozija "Bosna i Hercegovina - 15 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma", koji je održan 18. i 19. januara 2011. godine na Univerzitetu u Sarajevu, jedan od moderatora konferencije, te je imala izlaganje o temi "Bosna i Hercegovina u procesu integracija u EU i NATO – ekonomski aspekti".