BiH
0

Izetbegović će govoriti na panelu u New Yorku

SRNA
Bakir Izetbegović (Foto: Sarajevo-x.com)
Bakir Izetbegović (Foto: Sarajevo-x.com)
U New Yorku će danas biti održana konferencija "Amerika na raskrsnici - Dejtonski sporazum i početak diplomatije 21. vijeka", kojoj će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da će Izetbegović govoriti na panelu "15 godina kasnije: podsticanje ekonomskog razvoja i integracije sa Evropom", na kojoj će govoriti i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, te zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg.

Izetbegović će imati i bilateralni sastanak sa Steinbergom.

U panel diskusiji posvećenoj 15. godišnjici potpisivanja Dejtonskog sporazuma učestvovaće i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.   

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović neće učestvovati na ovom skupu, jer je poziv stigao tek prije 15 dana, tako da nije bilo vremena za pravovremeno planiranje i organizovanje posjete.

Domaćin skupa, koji će biti održan u Kimel centru na Njujorškom univerzitetu, jeste bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Clinton je 2007. godine osnovao fondaciju, s ciljem borbe protiv siromaštva, unaprijeđenja svjetskog zdravlja, jačanja ekonomije, zaštite životne okoline kroz unapređenje partnerstva između vlada, poslovne zajednice, nevladinog sektora i građana, koristeći ekspertizu, resurse, i pasiju kako bi od dobrih namjera dobili mjerljive rezultate.