Panel diskusija
0

Izetbegović i Komšić putuju u New York

SRNA
Foto: RFE
Foto: RFE
Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić u ponedjeljak putuju u New York, gdje će učestvovati u panel diskusiji posvećenoj 15. godišnjici Dejtonskog sporazuma, koja će u srijedu, 9. februara biti održana na Njujorškom univerzitetu.

Izetbegović je potvrdio da su poziv dobili svi članovi Predsjedništva BiH, ali da predsjedavajući Nebojša Radmanović neće putovati zbog privatnih razloga.

"Na ovom panelu se ne želi priča o politici, već o ekonomiji u funkciji politike i razrješenja tenzija u BiH i Balkanu. Mislim da je dobro gledati na ovakve stvari iz ovog aspekta", ocijenio je Izetbegović.

On je rekao da će na panelu insistirati na izgradnji infrastrukture, jer se sa postojećem putnom i željezničkom mrežom, BiH ne može približiti EU.

"Ako bi nam pomogli u tome, mogli bismo odmah zaposliti građevinsku operativu, a izgrađena infrastruktura otvara proces obnove ekonomije. Na ovom panelu učestvovaće autoritativni ljudi koji nam mogu pomoći, a Evropa ima fondove, što je šansa za nas", smatra Izetbegović. 

 Na panel diskusiji pod nazivom "Amerika na raskršću: Dejtonski mirovni sporazum i početak diplomatije 21. vijeka" govoriće se o "globalnoj međuzavisnosti" kroz prizmu regionalne saradnje, koja bi trebalo da omogući brži tempo ekonomskog razvoja na zajedničkom putu zemalja regije ka EU.

Skup u New Yorku organizuje fondacija bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, a dolazak su, osim Clintona, između ostalih, potvrdili visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, bivši državni sekretar SAD Madeleine Albright, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u Clintonovoj administraciji Samuel Berger i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.