Vatrogasci uradili posao
4

Civilna zaštita Grada Mostara: Nije bilo poziva s terena da se proglasi stanje prirodne nesreće

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
U Mostaru nije proglašeno stanje prirodne nesreće jer s terena nisu dolazili pozivi da je potrebno angažovanje Štaba Civilne zaštite niti dodatnih snaga, kazano je na konferenciji za medije gradske Službe za CZ i vatrogastvo.

Eventualne štete koje su nastale od posljedica olujnog vremena građani mogu prijaviti na protokol Grada Mostara, a na osnovu toga će komisija za procjenu štete izaći na teren.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Predrag Šupljeglav, načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara kazao je da nadležne službe vodile zakonima, da su zaposlenici bili na terenu prikupljali informacije, a komunalne službe radile svoje dio posla.

"Zapovjednik Štaba Civilne zaštite u tom periodu nije bio kontaktiran od službi koje redovno obavljaju posao na čišćenju grada da je potrebno angažiranje Štaba CZ niti dodatnih snaga na čišćenju terena te zbog toga nije štab ni sazvan, niti je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće", kazao je.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Petar Jurić, zapovjednik PVJ Mostar, kazao je da su u dva dana vikenda imali 47 intervencija, a da je poziva bilo neuporedivo više.

"Bilo je 25 intervencija tehničke prirode kao što je rezanje stabala na cesti ili uklanjanje limova s krovova. Imali smo i 22 požarne intervencije, a sve je urađeno na odgovarajući način. Na sreću nismo imali povrijeđeni, a morali smo zvati ljude s godišnjih odmora i slobodnih dana da bismo mogli odgovoriti svim zahtjevima", kazao je Jurić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Slavica Aničić, šefica Službe Civilne zaštite Grada Mostara, kazala je da su na terenu radili vatrogasci radili svoj posao, da si bili angažovani i pripadnici Civilne zaštite i komunalna preduzeća.

Na pitanje novinara zašto niko od nadležnih nije bio u subotu dostupan medijima, ali ni građanima nije dat odgovarajući odgovor, kazano je da je gradski Operativni centar organizovan tako da radi samo osam sati jer ima dva uposlena.

"Zakon je propisao da gradski ili općinski operativni centri ne moraju raditi 24 sata, već da njihov posao od 16 sati preuzimaju kantonalni operativni centri", odgovorio je Šupljeglav.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Mostar je iz ovog vikenda izašao s velikom materijalnom štetom, ali i brojnim povrijeđenima. Radnik s benzinske pumpe "Gazprom" koje je pogođen daskom još uvijek je u teškom stanju.

U Mostaru još traje čišćenje ulica i posljedica olujnog nevremena, a za narednu subotu planirana je veća akcija na koju su pozvani i svih građani.