{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK: Ovjereno 65 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti

F
11.6.2014. u 14:19
2
3
CIK: Ovjereno 65 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti
2
CIK: Ovjereno 65 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj danas, razmatrajući izvještaj o izvršenim provjerama a nakon isteka roka za otklanjanje nedostataka u prijavi, u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH nastavila postupak ovjere političkih partija za učešće na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12. oktobra.
Centralna izborna komisija BiH je obavjestila 15 političkih partija o nedostacima i nepravilnostima u podnesenim prijavama za ovjeru, od čega su njih 12 u potpunosti ili djelimično otklonile nedostatke u prijavi i u skladu s tim Centralna izborna komisija BiH je ovjerila njihovo učešće na Općim izborima 2014. godine za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Političke partije Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta, Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca i građana pravde i morala BiH i Ekološka partija Republike Srpske nisu otklonile nedostatke u prijavi i Centralna izborna komisija BiH danas je odbila prijave za ovjeru učešća na Općim izborima 2014. godine u BiH, uz napomenu da je u međuvremenu politička partija Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta dostavila podnesak kojim povlači prijavu za ovjeru.

Među 12 političkih partija koje su otklonile nedostatke u prijavi su i Srpska radikalna stranka i Stranka napredna Srpska koje su pored ostalog dostavile i prijedlog o izmjeni naziva partije koji će se koristiti u izborne svrhe.

Srpska radikalna stranka će u izborne svrhe koristiti naziv SRS-Budućnost Srpske, a Stranke napredna Srpska naziv Stranka "Nova Srpska"-NS.

Centralna izborna komisija BiH danas je odbacila kao neblagovremene podneske pojedinih političkih partija kojim zahtjevaju promjene u prijavi za ovjeru, uz napomenu da su to političke partije čije su prijave za učešće na Općim izborima 2014. godine ovjerene na 27. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 5. juna.Centralna izborna komisija BiH ukupno je ovjerila 65 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Podsjećamo da je ranije ovjereno svih 24 prijave nezavisnih kandidata jer su ispunjavali zakonom propisane uslove za ovjeru.

Broj ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata, koji je najveći do sada kada su u pitanju opći izbori u BiH, pokazuje da su netačne tvrdnje da je povećanjem iznosa novčane takse omogućeno učešće na izborima samo "velikim“ političkim partijama.

Centralna izborna komisija BiH danas je podržala dokument Vijeća Evrope "Program predizborne pomoći za Opće izbore 2014. godine“.

Program je dvostruk: sa jedne strane se fokusira na potrebu daljnjeg jačanja kapaciteta izborne administracije, a s druge strane za cilj ima povećati učešće birača i podizanje svijesti birača o izborima tako što će se fokusirati na žene i birače koji glasaju prvi put.

Novi pregled ovjerenih političkih partija dostupan je javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba, saopćio je Ured za informiranje CIKBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: