BiH
12

CIK: SDP, HDZ 1990, A-SDA, Posavska stranka i DNS podnijeli prijave za izbore

Piše: M. N.
Rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih subjekata za izbore koji će se održati 12. oktobra 2014. godine ističe sutra u 16 sati. Do sada je prijavu podnijelo pet političkih stranaka: HDZ 1990, SDP, A-SDA, Posavska stranka i Demokratski narodni savez, potvrđeno nam je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

"Do kraja radnog vremena jučer prijavu je podnijelo pet političkih stranaka. Ostali će to učiniti danas i sutra tako da ćemo sigurno, kao i prethodnih godina, raditi duže jer je riječ o velikom broju prijava", rekla je za Klix.ba Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Dokumente za prijavu kandidature uzelo je 77 političkih stranaka i 48 nezavisnih kandidata. Nakon što podnesu prijavu slijedi provjera dokumentacije te ovjera prijave.

Na ovogodišnje izbore nisu se imali pravo kandidirati kandidati stranaka Bosanska demokratska stranka, Brčanska demokratska inicijativa "Za bolje Brčko“, Demokratska stranka Srpske, Ekološka stranka E-5 Zeleni, Hrvatska stranka prava Posavine, Hrvatski blok BiH, Narodna partija socijalista, Politička organizacija građana "Nezavisna lista BiH“, Savez za demokratsku Srpsku, Socijaldemokratska partija RS, Srpska stranka Republike Srpske i Stranka kokuza, jer im je CIK BiH izrekao administrativnu mjeru uskraćivanja prava kandidiranja na narednim izborima, zbog nedostavljanja godišnjih finansijskih izvještaja za 2012. godinu i zbog onemogućavanja pristupa Službi za reviziju prostorijama stranke.

Opći izbori održat će se u nedjelju, 12.oktobra 2014. godine za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a i Skupštine kantona u FBiH.