CIK će sutra objaviti rezultate posrednih izbora za Dom naroda FBiH

F
FENA
14.1.2015. u 11:52
0
2
CIK će sutra objaviti rezultate posrednih izbora za Dom naroda FBiH
0
CIK će sutra objaviti rezultate posrednih izbora za Dom naroda FBiH
Predstavnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sutra bi se se na zasebnim sjednicama trebali izjašnjavati o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH.
"Prema Ustavu Federacije BiH i prema Poslovniku o radu Doma naroda zajedničku listu za izbor predsjednika i potpredsjednika daju klubovi naroda u Domu naroda i to jednom trećinom glasova iz Kluba delegata bošnjačkog, hrvatskog odnosno srpskog naroda", izjavio je za Agenciju FENA Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Takva zajednička lista, kada se formira sa tri člana, dostavlja se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na ovjeravanje, a potom se Predstavnički dom izjašnjava o tome.

"Ako prođe na Predstavničkom domu ta kandidatska lista se dostavlja Domu naroda na ponovno potvrđivanje s tim da ovaj dom u okviru proste većine mora imati većinu svakog Kluba. Ako to izglasa Dom naroda onda imamo predsjednika i potpredsjednike Federacije", kazao je Hadžiavdić.

CIK je do sada u dva kruga posrednih izbora utvrdio izbor 54 od 58 delegata za Dom naroda. Umjesto 17 izabrano je 13 srpskih delegata u Dom naroda jer ih nije bilo više izabranih u kantonalnim skupštinama.

Kako je Feni potvrđeno iz CIK-a, ova institucija prije sutra ujutro, kada će biti okončan rok za žalbe, neće objaviti rezultate posrednih izbora. Tek nakon toga se stiču formalni uslovi za sazivanje i održavanje sjednice Dom naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: