|

Uložene žalbe na odluke CIK-a: U pitanju konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH

Uložene žalbe na odluke CIK-a: U pitanju konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH
0
A
Anadolija
15.1.2015. u 09:31
4
komentara
0

dijeljenja
Uložene žalbe na odluke CIK-a: U pitanju konstituirajuća sjednica Doma naroda FBiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Potvrđivanje rezultata posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebalo bi se obaviti na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH ako Apelacioni odjel suda BiH prethodno dostavi odluku po žalbama na na utvrđivanje mandata.
Žalbe na odluku CIK-a od ponedjeljka dostavio je opunomoćenik zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Rasima Smajića, Harisa Plehe i Nermina Bjelaka, advokat Mirnes Ajanović. 

Za ova tri kandidata odbijena je ovjera kandidacijskih listi da budu izabrani u ime srpskog naroda. Naime, Centralna izborna komisija BiH je donijela tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Kantona Sarajevo jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. ili lokalnim izborima 2012. imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

CIK BiH je jutros po hitnom postupku dostavio izjašnjenje Apelacionom odjelu Suda BiH koji u drugostepenom postupku treba da donese odluku koja je konačna. Očekuje se da se to obavi u prijepodnevnim satima danas. 

Inače, Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je u ranijim sličnim postupcima odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijena žalba Edhema Fejzića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Muamera Omanovića, zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

CIK je odbio ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na općim izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

Inače, prema utvrđenim rezultatima posrednih izbora u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrano je ukupno 54 delegata i to 17 iz bošnjačkog naroda, 17 iz hrvatskog naroda, 13 iz  srpskog naroda i sedam iz reda ostalih. Nakon pravosnažnosti odluka Centralna izborna komisija BiH bi danas trebala potvrditi rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i obajviti ih u službenim glasilima.

Dom naroda Parlamenta FBiH za danas u 12 sati zakazao je konstituirajuću sjednicu.  Dnevnim redom je predviđeno davanje zakletve novoizabranih delegata. Planiran je i izbor predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Doma naroda Parlamenta FBiH.  Planiran je i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, po pet iz bošnjačkog i hrvatskog naroda. 

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije Bosne i Hercegovine za period januar - mart 2015. godine, te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine po hitnom postupku čiji su predlagači: klubovi poslanika SDA, HDZ BiH i DF u Predstavničkom domu.

 
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...