BiH
0

Čiji je državljanin Naser Keljmendi?

FENA
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Ustav Kosova ne predviđa izručenja kosovskih državljana, ali još nije izvjesno kako će Priština postupiti u slučaju narko-bosa Nasera Keljmendija i da li on ima kosovsko državljanstvo, rekao je stručnjak za krivično i međunarodno krivično pravo Ismet Saljihu, navodi beogradska Politika.

Saljihu, koji je učestvovao u izradi kosovskih zakona u oblasti krivičnog prava, kazao je za agenciju Beta da je Ustavom Kosova regulisano da se kosovski državljanin ne može izručiti drugoj državi zbog krivičnih djela izvršenih u toj državi.

Također, još nije potvrđeno da Keljmendi ima kosovsko državljanstvo.

Nije potvrđeno ni da li Keljmendi ima državljanstvo BiH ili nema. On je svojevremeno govorio da je glasao na referendumu 21. maja 2006. godine za nezavisnu Crnu Goru, tako da se pretpostavlja da ima i državljanstvo ove države. Narednih dana trebalo bi da se rasvijetli status uhapšenog i koji su potezi na redu. Organi BiH su već potvrdili da će tražiti njegovo izručenje.

Saljihu je ocijenio da postupak protiv Keljmendija treba da se odvija pred kosovskim sudovima, ali će posljednju riječ imati ministar pravde Kosova.

Predstavnici Euleksa potvrdili su da su spremni da pomognu u rješavanju problema oko izručenja Keljmendija. Oni su i ranije pomagali u sličnim slučajevima, kao što je bilo izručenje Bakija Sadikua u Slovačku koja također ne priznaje Kosovo. Sadiku je bio uhapšen na Kosovu na osnovu crvene potjernice Interpola izdate u Slovačkoj, navodi Politika.