BiH
0

Trnka: BiH u slučaju Keljmendija može tražiti tzv. dobru uslugu treće zemlje

FENA
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Vijest da je na području Kosova uhapšen jedan od najtraženijih kriminalaca s područja Balkana Naser Keljmendi zasjenila je informacija da Keljmendi ne može biti izručen BiH zbog nepostojanja bilateralnih odnosa između BiH i Kosova, a samim tim i nedostatka sporazuma o izručenju.

Pravni ekspert Kasim Trnka je u izjavi za Agenciju Fena pojasnio da je Keljmendi pod nadzorom kosovske policije te da kosovsko tužilaštvo, ukoliko želi, može pokrenuti postupak protiv njega.

"Bh. zakonodavstvo ne poznaje suđenje u odsustvu, ali bi eventualno kroz saradnju tužilaštava, bh. tužilaštvo moglo dati dokazne materijale protiv ove osobe", kazao je Trnka.

Također, nepostojanje sporazuma između BiH i Kosova ne mora nužno značiti nemogućnost izručenja Nasera Keljmendija.

"Međunarodno pravo poznaje tzv. dobru uslugu treće zemlje, a što u praksi znači da BiH može zatražiti od zemlje koja ima uspostavljene bilateralne odnose s Kosovom, na primjer od Hrvatske, da zatraži Keljmendijevo izručenje", pojasnio je Trnka.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je danas oko 12 sati dobila obavijest Ureda UNMIK - Interpolov ured za vezu da je policija Kosova (Kosovo pod UN Rezolucijom 1244) sinoć u Prištini uhapsila Nasera Keljmendi na osnovu Crvene tjeralice Interpola.

Keljmendiju je određen pritvor u trajanju od 48 sati. U obavijesti UNMIK-a je rečeno da je Keljmendi državljanin Kosova i prema zakonodavstvu Kosova, u odsustvu međunarodnog sporazuma, ne može biti izručen.