{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radulj: Molba za izručenje Keljmendija po zahtjevu tužilaštva

S
7.5.2013. u 11:13
0
2
Radulj: Molba za izručenje Keljmendija po zahtjevu tužilaštva
0
Radulj: Molba za izručenje Keljmendija po zahtjevu tužilaštva
Naser Keljmendi
Ministarstvo pravde BiH sačinit će molbu za izručenje Nasera Keljmendija kada to zatraži Tužilaštvo BiH i pri tom dostavi potrebnu dokumentaciju, izjavio je zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.
Radulj je rekao Srni da potez Ministarstva zavisi od toga da li će Tužilaštvo BiH dostaviti taj zahtjev, koji će dalje proslijediti.

"Kada Tužilaštvo BiH zatraži bilo koje lice, a ima saznanja da je uhapšeno u nekoj zemlji, dostavlja nam svu dokumentaciju na osnovu koje Ministarstvo, u okviru svojih ovlaštenja, sačinjava molbu za izručenje i upućuje je u zemlju u kojoj se nalazi i u kojoj je to lice uhapšeno", objašnjava Radulj.

On je naglasio da je neuobičajeno da neka zemlja tako brzo odgovori da neće izručiti traženo lice prije zvaničnog zahtjeva putem međunarodne pravne pomoći, kao što se to sada dešava.

"Organi nadležne zemlje, a u ovom slučaju Euleks, imaju pravo da odluče da li će ili neće izručiti traženo lice. Oni tvrde da Keljmendi ima i državljanstvo Kosova, a praksa u skoro svim zemljama, pa i u BiH, jeste da se ne izručuju njeni državljani", naveo je Radulj.

Bez obzira na to, pojašnjava Radulj, još nije počela ustaljena procedura da Tužilaštvo BiH i nadležna ministarstva posredstvom Ambasade BiH proslijede molbu za izručenje na teritoriju Kosova.

Kosovska policija je u nedelju, 5. maja, na području Prištine uhapsila Nasera Keljmendija, za kojim je Sud BiH u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom akcije "Lutka".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: