Čekajući rješenje Vlade KS-a
0

Centrotrans od jutros vozi na trima linijama, a planiraju još devet

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Centrotrans-Eurolines, nakon višednevnih najava, jutros je od šest sati uspostavio autobuske linije na relacijama Dobrinja - Vijećnica, Hrasnica - Vijećnica te Vogošća - Most Suade Dilberović i Olge Sučić, potvrdio je za Sarajevo-x.com direktor Safudin Čengić.

Ovakav režim saobraćaja, kako ističu iz Centrotrans-Eurolinesa, održavat će se sve dok Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu FBiH te Pravilnikom o usklađivanju redova vožnje, ne završi proces usklađivanja redova vožnje i obavi odabir prijevoznika kojem će biti povjereno održavanje navedenih linija.

Čengić je podsjetio da je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija 15. jula donijelo rješenja kojima se poništava 12 rješenja izdatih od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, na osnovu kojih je, suprotno važećem Zakonu o cestovnom prijevozu Federacije BiH, KJKP GRAS odrobreno održavanje tih linija.

"Ako se za 7-10 dana ne riješi ovo pitanje i Vlada KS ne odredi na koji će se način održavati ovih 12 linija, mi ćemo početi voziti i na preostalih devet relacija", najavljuje Čengić.

On je dodao da GRAS nema dokumente koji potvrđuju da posjeduju kvalitet za saobraćanje na ovim relacijama.

"Mi bismo prihvatili da i mi i GRAS vozimo na ovim relacijama, s tim da, naravno, ne bude ugrožen kvalitet prevoza, odnosno da se prevoz odvija na zadovoljstvo svih građana", kazao je naš sagovornik.

Odgovorio nam je da se Centrotransu isplati voziti za jednu KM, ali je i naveo da će to preduzeće također poštovati cijenu koju odredi Vlada KS-a, iako smatra da su sadašnje cijene po kojima vozi GRAS previsoke.

Reakciju smo zatražili u GRAS-u, te očekujemo njihov odgovor uskoro.