BiH
81

Centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva" zabranjen rad i naređena dezinfekcija prostorija

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon završenog inspekcijskog nadzora sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove juče je oko 15:00 sati iz preventivnih razloga, kao i zbog hitnosti postupka, izdao usmeno rješenje JU "Djeca Sarajeva" o privremenoj zabrani rada Centralne kuhinje, u cilju mogućeg prekida lanca širenja zaraze.

Rješenje je doneseno i u pisanoj firmi i već je uručeno JU "Djeca Sarajeva", a istim je naređeno da se djeci u svim vrtićima danas podjeli suha hrana. Osim toga, narađeno je i generalno čišćenje i pranje prostorija, uređaja i opreme, uz provođenje temeljne tekuće dezinfekcije Centralne kuhinje, kao i svih 29 vrtića i pripadajućih kuhinjskih blokova, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Prema rješenju inspektora, JU "Djeca Sarajeva" treba provesti i eksternu dezinfekciju koju će izvršiti ovlaštena firma. Rješenje ostaje na snazi do daljnjeg. Kako je i bilo najavljeno, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS juče su nastavili nadzore u Centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarjeva" i tom prilikom izvršili pregled 14 uposlenika Centralne kuhinje (pregled kože, vidljive sluzokože i ruku) kojima je naređeno da ponove sanitarne preglede.

Također je uzeto je i 12 briseva posuđa u kojem se vrši transport hrane, a izvršen je i pregled dva transportna vozila i pregled vozača, kojima je naređeno da ponove pregled na kliconoštvo.

Rezultati laboratorijskih analiza uzetih uzoraka hrane i briseva još uvijek nisu poznati.