BiH
21

KUIP: Higijensko-sanitarni uvjeti u centralnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva zadovoljavajući

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon prijave Zavoda za javno zdravstvo KS o sumnji na trovanje hranom u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva jučer je u popodnevnim satima izvršen timski nadzor sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) i predstavnika Zavoda za javno zdravstvo KS.

Inspekcijski nadzori izvršeni su u prostorijama Centralne kuhinje na Mojmilu, kao i u Vrtiću "Skenderija".

U postupku inspekcijskog nadzora izvršen je detaljan pregled prostorija, te je uzeto ukupno 20 briseva radnih površina, pribora i ruku uposlenika, kao i 11 uzorka hrane, uključujući i četiri kontrolna uzorka hrane od ponedjeljka i utorka.

Inspekcijski nadzor je nastavljen i danas, a do sada je izvršen pregled svih 14 uposlenika Centralne kuhinje, kojima je naređeno da urade i preglede stolice na parazite. Pored toga, danas će biti pregledana i sva vozila i posuđe za distribuciju hrane, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Konstatovano je da higijensko - sanitarno stanje objekta u momentu kontrole zadovoljava Zakonom propisane uslove, da svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice , te da se u objektima redovno vrže dezinsekcija, dezinsekcija i deratizacija.

"Konstatovano je i da se jednom sedmično rade i laboratorijske analize hrane iz ove, kao i kuhinja svih vrtića u sastavu JU Djeca Sarajeva, da se sedmično uzimaju i brisevi radnih površina, pribora i ruku uposlenika i isti su prema dosadašnjim analizama uredni, te da se uzorci hrane čuvaju 72 sata koji su uzeti na analizu", navodi se u saopćenju.

Iz KUIP-a napominju da je posljednja inspekcijska kontrola u objektu Centralne kuhinje na Mojmilu izvršena 23. decembra prošle godine, kada je nalaz bio uredan.

"S obzirom da analize uzetih uzoraka još nisu završene, za sada nismo u mogućnosti govoriti o mogućim uzrocima trovanja. Dodajemo i da je subjekt u poslovanju hranom obavezan sklopiti ugovor sa ovlaštenom laboratorijom, radi redovne kontrole zdravstvene ispravnosti hrane, koju je dužan vršiti jednom mjesečno, što inspekcija kontoliše prilikom nadzora", saopćeno je.