{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KUIP: Higijensko-sanitarni uvjeti u centralnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva zadovoljavajući

Klix.ba
23.4.2015. u 14:37
21
23
KUIP: Higijensko-sanitarni uvjeti u centralnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva zadovoljavajući
21
KUIP: Higijensko-sanitarni uvjeti u centralnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva zadovoljavajući
Foto: Ilustracija
Nakon prijave Zavoda za javno zdravstvo KS o sumnji na trovanje hranom u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva jučer je u popodnevnim satima izvršen timski nadzor sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) i predstavnika Zavoda za javno zdravstvo KS.
Inspekcijski nadzori izvršeni su u prostorijama Centralne kuhinje na Mojmilu, kao i u Vrtiću "Skenderija".

U postupku inspekcijskog nadzora izvršen je detaljan pregled prostorija, te je uzeto ukupno 20 briseva radnih površina, pribora i ruku uposlenika, kao i 11 uzorka hrane, uključujući i četiri kontrolna uzorka hrane od ponedjeljka i utorka.

Inspekcijski nadzor je nastavljen i danas, a do sada je izvršen pregled svih 14 uposlenika Centralne kuhinje, kojima je naređeno da urade i preglede stolice na parazite. Pored toga, danas će biti pregledana i sva vozila i posuđe za distribuciju hrane, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Konstatovano je da higijensko - sanitarno stanje objekta u momentu kontrole zadovoljava Zakonom propisane uslove, da svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice , te da se u objektima redovno vrže dezinsekcija, dezinsekcija i deratizacija.

"Konstatovano je i da se jednom sedmično rade i laboratorijske analize hrane iz ove, kao i kuhinja svih vrtića u sastavu JU Djeca Sarajeva, da se sedmično uzimaju i brisevi radnih površina, pribora i ruku uposlenika i isti su prema dosadašnjim analizama uredni, te da se uzorci hrane čuvaju 72 sata koji su uzeti na analizu", navodi se u saopćenju.

Iz KUIP-a napominju da je posljednja inspekcijska kontrola u objektu Centralne kuhinje na Mojmilu izvršena 23. decembra prošle godine, kada je nalaz bio uredan.

"S obzirom da analize uzetih uzoraka još nisu završene, za sada nismo u mogućnosti govoriti o mogućim uzrocima trovanja. Dodajemo i da je subjekt u poslovanju hranom obavezan sklopiti ugovor sa ovlaštenom laboratorijom, radi redovne kontrole zdravstvene ispravnosti hrane, koju je dužan vršiti jednom mjesečno, što inspekcija kontoliše prilikom nadzora", saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: