{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo obrazovanja KS: Rezultati analize uzoraka hrane u toku dana

23.4.2015. u 17:14
13
12
Ministarstvo obrazovanja KS: Rezultati analize uzoraka hrane u toku dana
13
Ministarstvo obrazovanja KS: Rezultati analize uzoraka hrane u toku dana
Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo navode da prema informacijama kojim raspolažu nije bilo težih oblika trovanja hranom, te da su u toku jučerašnjeg dana timovi Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo obišli Centralnu kuhinju u vrtićima Dječiji grad i Skenderija.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zatražilo je, odmah po saznanju o hospitalizaciji djece iz vrtića Javna ustanova Djeca Sarajeva, pisano izjašnjenje menadžmenta o detaljnim informacijama o okolnostima i mjerama koje je menadžment poduzeo kao nadležni organ odgovoran za odgojno-obrazovni proces u ustanovi, a što podrazumijeva i siguran boravak i ishranu korisnika usluga.

Iz Ministarstva je saopćeno da su od menadžmenta tražili dostavljanje preciznih podataka o broju djece koja su primljena na Infektivnu kliniku, da li se radi o djeci koja borave u jednom ili više vrtića, podatke o nalazu Sanitarne inspekcije, kao i podatak o mjerama koje je menadžment ustanove preduzeo kako se ovakve i slične pojave ne bi ponavljale u budućnosti.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović jutros je posjetio Infektivnu kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i uvjerio se da hospitalizirana djeca nisu životno ugrožena od posljedica trovanja hranom.

Kazali su da su u toku današnjeg dana najavljeni ponovni uvidi Sanitarne inspekcije u Centralnoj kuhinji s ciljem uzimanja uzoraka za mikrobiološku analizu, briseva radnih površina i opreme za transport hrane.

"Prvi rezultati uzoraka hrane konzumiranih u prethodna dva dana već su uzeti na obradu, odnosno analizu i rezultati se mogu očekivati u toku današnjeg dana, kako je potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo KS“, stoji u saopćenju.

Iz Ministarstva ističu da će, nakon što se utvrde stvarni uzroci trovanja djece, zahtijevati od menadžmenta i Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva preduzimanje mjera iz njihove nadležnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: