{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo obrazovanja KS: Rezultati analize uzoraka hrane u toku dana

Klix.ba
23.4.2015. u 17:14
13
12
Ministarstvo obrazovanja KS: Rezultati analize uzoraka hrane u toku dana
13
Ministarstvo obrazovanja KS: Rezultati analize uzoraka hrane u toku dana
Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo navode da prema informacijama kojim raspolažu nije bilo težih oblika trovanja hranom, te da su u toku jučerašnjeg dana timovi Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo obišli Centralnu kuhinju u vrtićima Dječiji grad i Skenderija.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo zatražilo je, odmah po saznanju o hospitalizaciji djece iz vrtića Javna ustanova Djeca Sarajeva, pisano izjašnjenje menadžmenta o detaljnim informacijama o okolnostima i mjerama koje je menadžment poduzeo kao nadležni organ odgovoran za odgojno-obrazovni proces u ustanovi, a što podrazumijeva i siguran boravak i ishranu korisnika usluga.

Iz Ministarstva je saopćeno da su od menadžmenta tražili dostavljanje preciznih podataka o broju djece koja su primljena na Infektivnu kliniku, da li se radi o djeci koja borave u jednom ili više vrtića, podatke o nalazu Sanitarne inspekcije, kao i podatak o mjerama koje je menadžment ustanove preduzeo kako se ovakve i slične pojave ne bi ponavljale u budućnosti.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović jutros je posjetio Infektivnu kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i uvjerio se da hospitalizirana djeca nisu životno ugrožena od posljedica trovanja hranom.

Kazali su da su u toku današnjeg dana najavljeni ponovni uvidi Sanitarne inspekcije u Centralnoj kuhinji s ciljem uzimanja uzoraka za mikrobiološku analizu, briseva radnih površina i opreme za transport hrane.

"Prvi rezultati uzoraka hrane konzumiranih u prethodna dva dana već su uzeti na obradu, odnosno analizu i rezultati se mogu očekivati u toku današnjeg dana, kako je potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo KS“, stoji u saopćenju.

Iz Ministarstva ističu da će, nakon što se utvrde stvarni uzroci trovanja djece, zahtijevati od menadžmenta i Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva preduzimanje mjera iz njihove nadležnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: