BiH
23

Hranom se otrovalo 44 djece iz sarajevskih vrtića, čekaju se nalazi inspektora

Piše: M. N.
U Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tokom protekla 24 sata primljeno je 44 djece iz vrtića JU Djeca Sarajeva koja imaju simptome trovanja hranom.

Kako je za naš portal rekla šefica Službe za odnose s javnošću KCUS-a Azra Dedajić, 18 mališana je zadržano u bolnici.

"Djeci je ukazana ljekarska pomoć i pratimo njihovo stanje", dodala je Dedajić.

U JU Djeca Sarajeva kazali su da direktorica Mirjana Jovanović-Halilović trenutno obilazi vrtiće i čeka povratnu informaciju.

Nakon što se tokom jučerašnjeg dana 15 djece iz vrtića ove ustanove javilo u KCUS, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su izašli na teren i obišli vrtiće. Kako saznajemo, u toku je sastanak u ovoj ustanovi, nakon čega će biti poznato više informacija o nalazima iz vrtića.

U Hitnu pomoć KS jučer se javilo 14 djece nakon što su prvobitno posjetili Dom zdravlja. Roditelji su mislili da je riječ o stomačnom virusu, no kasnije se ispostavilo da je trovanje hranom. Pretpostavlja se da je riječ o trovanju salmonelom, ali zvaničnih potvrda još nema jer se čekaju rezultati analiza.

Direktorica JU Djeca Sarajeva kazala je ranije kako sva djeca iz 29 vrtića konzumiraju istu hranu koja se sprema u centralnoj kuhinji.