{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećan broj otrovane djece, sanitarna inspekcija vrši analize

Piše: M. N./Klix.ba
23.4.2015. u 11:59
37
91
Povećan broj otrovane djece, sanitarna inspekcija vrši analize
37
Povećan broj otrovane djece, sanitarna inspekcija vrši analize
Foto: Klix.ba
Broj djece iz vrtića JU Djeca Sarajeva koja su zatražila ljekarsku pomoć u KCUS povećao se na 52, dok je broj hospitalizirane djece povećan na 21. Rezultati bakteriološke analize očekuju se u toku 72 sata.
"Kod djece je zabilježena visoka temperatura, opća slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje. Rehidrirana su i nema pogoršanja. Ljekari prate njihovo stanje", kazala nam je šefica Službe za odnose s javnošću KCUS-a Azra Dedajić.

Hospitaliziranu djecu jutros su posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva te kulture i sporta Elvir Kazović, Emira Tanović-Mikulec i Samer Rešidat.

Prema riječima ministrice zdravstva Tanović-Mikulec niko od djece nije životno ugrožen, a čeka se i zvanična potvrda stvarnog uzročnika.

"Trenutno su angažirani uposlenici Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo koji su uzeli uzorke te čekamo rezultate provedenih analiza koje će pokazati da li se radi o salmoneli ili nekom drugom uzročniku infekcije", pojasnila je ministrica Tanović-Mikulec.

Kako je istakla direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović jučer su, nakon pojave povišene temperature, povraćanja i dijareje kod djece u pojedinim vrtićima to odmah prijavili Sanitarnoj inspekciji koja je izašla na teren, pregledala te vrtiće i konstatirala da je hrana koju su djeca konzumirala, a koja se priprema u centralnoj kuhinji, po deklaracijama tehnički ispravna.

"Riječ je o djeci iz vrtića Mašnica, Skenderija, Lastavica i Leptirić. Jutros imam informaciju da u drugim vrtićima nije zabilježen izostanak djece. Radi se o vrtićima sa područja općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo", navela je direktorica.

Dodala je kako se u Centralnoj kuhinji ove ustanove i danas vrši uzimanje uzoraka za mikrobiološku analizu, briseva sa radnih površina i opreme za transport hrane.

Premijer Kantona Sarajevo Konaković je istakao da je važno da djeca imaju adekvatnu terapiju i tretman te da nema pogoršavanja njihovog stanja.

"Nije lijepo vidjeti ovu djecu kako leže u bolničkim posteljama, umjesto da su negdje drugo na ljepšim mjestima. Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi bila potrebna dodatna vrsta terapije ili bilo koja druga vrsta angažmana", istakao je Konaković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: