BiH
37

Povećan broj otrovane djece, sanitarna inspekcija vrši analize

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Broj djece iz vrtića JU Djeca Sarajeva koja su zatražila ljekarsku pomoć u KCUS povećao se na 52, dok je broj hospitalizirane djece povećan na 21. Rezultati bakteriološke analize očekuju se u toku 72 sata.

"Kod djece je zabilježena visoka temperatura, opća slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje. Rehidrirana su i nema pogoršanja. Ljekari prate njihovo stanje", kazala nam je šefica Službe za odnose s javnošću KCUS-a Azra Dedajić.

Hospitaliziranu djecu jutros su posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva te kulture i sporta Elvir Kazović, Emira Tanović-Mikulec i Samer Rešidat.

Prema riječima ministrice zdravstva Tanović-Mikulec niko od djece nije životno ugrožen, a čeka se i zvanična potvrda stvarnog uzročnika.

"Trenutno su angažirani uposlenici Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo koji su uzeli uzorke te čekamo rezultate provedenih analiza koje će pokazati da li se radi o salmoneli ili nekom drugom uzročniku infekcije", pojasnila je ministrica Tanović-Mikulec.

Kako je istakla direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović jučer su, nakon pojave povišene temperature, povraćanja i dijareje kod djece u pojedinim vrtićima to odmah prijavili Sanitarnoj inspekciji koja je izašla na teren, pregledala te vrtiće i konstatirala da je hrana koju su djeca konzumirala, a koja se priprema u centralnoj kuhinji, po deklaracijama tehnički ispravna.

"Riječ je o djeci iz vrtića Mašnica, Skenderija, Lastavica i Leptirić. Jutros imam informaciju da u drugim vrtićima nije zabilježen izostanak djece. Radi se o vrtićima sa područja općina Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo", navela je direktorica.

Dodala je kako se u Centralnoj kuhinji ove ustanove i danas vrši uzimanje uzoraka za mikrobiološku analizu, briseva sa radnih površina i opreme za transport hrane.

Premijer Kantona Sarajevo Konaković je istakao da je važno da djeca imaju adekvatnu terapiju i tretman te da nema pogoršavanja njihovog stanja.

"Nije lijepo vidjeti ovu djecu kako leže u bolničkim posteljama, umjesto da su negdje drugo na ljepšim mjestima. Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi bila potrebna dodatna vrsta terapije ili bilo koja druga vrsta angažmana", istakao je Konaković.