BiH
7

Slučaj trovanja u vrtićima KS: Stečeni uslovi za odjavu epidemije, uskoro otvaranje kuhinje

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sanitarna inspekcija KS stavila je van snage rješenja o privremenom zatvaranju Centralne kuhinje i vrtića "Lastavica" JU "Djeca Sarajeva".

Odluka je došla nakon stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo po kojem su se stekli uslovi za odjavu epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo KS saopćio je da su nalazi tri uzastopne stolice uposlenika Centralne kuhinje i vrtića "Lastavica" negativni, kao i da su kontrolni brisevi ruku uposlenih, opreme, radnih površina i pribora uredni. Svako dijete koje je imalo stomačne tegobe, također, mora obaviti tri uzastopna pregleda stolice, te nakon potvrde pedijatra da je nalaz uredan, može ponovo krenuti u vrtić.

"S obzirom sa de još uvijek vrši prikupljanje i obrada relevatnih podataka Zavoda za javno zdravstvo KS, koji će napraviti zvaničnu informaciju sa analizom i evaluacijiom, u ovom momentu ne možemo govoriti o mjerama koji će Inspektorat poduzeti u vezi sa ovim slučajem", rečeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Prestanak epidemije u Kantonu Sarajevo zvanično treba proglasiti ministrica zdravstva Kantona Sarajevo, dok bi Zavod za javno zdravstvo KS, trebao dati konačan stav o izvoru zaraze u vrtićima.