BiH
4

CCI: Vlada RS-a zaduživala RS i bez fokusiranja na probleme građana

FENA
Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Predstavnici Centara civilnih inicijatova (CCI) upozorili su danas da čak ni nedovoljna efikasnost nije najznačajniji problem Vlade Republike Srpske (RS), koliko je to pogrešan izbor prioriteta i velika zaduženost u koju je uvedena RS.

Vladu RS-a su već duže vrijeme upozoravali da se nije fokusirala na rješavanje životnih problema svojih građana.

Kako je rekao Željko Ninković, konsultant CCI-a za monitoring rada Vlade i Skupštine RS-a, s rastom budžeta raslo je i zaduživanje RS-a, pri čemu je vlast u RS-u svoj entitet zaduživala većom dinamikom od vlasti Federacije BiH, što je dovelo i do razlika u stepenu njihove zaduženosti.

Po zvaničnim informacijama Ministarstva finansija, ukupan dug RS-a na kraju 2007. godine iznosio je tri milijarde i 37 miliona KM.

Do kraja 2010. "popeo“ se na tri milijarde i 710 miliona, da bi na kraju 2013. iznosio četiri milijarde i 757 miliona KM.

"Mjereno po stanovniku u RS-u, građani RS-a za 50 posto su zaduženiji od građana FBiH. Trenutni dug po stanovnika RS-a iznosi 3,5 hiljada KM, dok građani FBiH, u prosjeku, duguju 2,3 hiljade KM", izračunali su predstavnici CCI-a.

Ninković je naveo i da Vlada RS-a snosi značajan dio odgovornosti za teške posljedice prirodne katastrofe koja je u maju pogodila RS te da su neki njeni pojedinci na vrijeme upozoravali na prijeteću opasnost i na mjere koje potrebno preduzeti.

Ta kastrofa se na kraju dogodila svega nekoliko godina nakon prodaje "Telekoma RS-a“ za 646 miliona eura, što je 11 puta veća suma od one koja je bila potrebna da se građani RS-a zaštite od katastrofe iz maja ove godine.

Predstavnici CCI-a su također upozorili da je u RS-u za vrijeme aktuelnog mandata ove vlasti broj zaposlenih smanjen za 4.467, a porastao je broj penzionera i premašio broj zaposlenih.

"Zabilježen je rast prosječne plaće u RS-u od 39 KM, prosječne penzije od 28 KM, a istovremeno cijena sindikalne potrošačke korpe povećana je za čak 181 KM, odnosno četiri i po puta više od povećanja prosječne plaće i šest i po puta više od povećanja penzija", ukazali su predstavnici ove nevladine organizcije.

I entitetski parlament bilježi strmoglav pad obima planiranih i broja realizovanih zakona tokom mandata.

"Narodna skupština RS-a suočava se sa činjenicom da je za četiri godine mandata realizirala manje planiranih zakona nego što ih je bilo u programima pada za prve dvije godine", rekao je Ninković.

Najveći dio odgovornosti za skromne rezultate rada Skupštine RS-a, snosi Vlada, kao najčešći predlagač mjera o kojima odlučuje parlament, naveli su predstavnici CCI-a.