|

Sindikalni partneri kritikovali prijedloge Vlade RS: Niko ne misli na privredu i radnike

Sindikalni partneri kritikovali prijedloge Vlade RS: Niko ne misli na privredu i radnike
1
Piše: G. D.
26.12.2014. u 20:38
19
komentara
1

dijeljenja
Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić rekao je u Narodnoj skupštini RS da privredu u ovom bh entitetu karakteriše visok stepen zaduženosti i izloženost nelojalnoj konkurenciji.
Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


"Također, imamo problem sa sumnjivom uvoznom robom. Pritiskaju nas i visoka fiskalna zaduženja. Preređivačka industrija ima poražavajuće mali udio u BDP-u. Veliki je broj nezaposlenih, a dugotrajna ekonomska kriza i katastrofalne poplave umanjile su pozitivne rezultate ostvarene u prošlim godinama. RS-u trebaju promjene trenutnog modela ekonomskog rasta", rekao je Đurić.

On je dodao da Vlada RS mora unaprijediti rad inspekcijskih i pravosudnih organa i da mora suzbiti sivu ekonomiju:

"Rast plata i nova zapošljavanja su naš imperativ. Nismo prepoznali to u prijedlozima Vlade RS. Slažemo se sa dobro postavljenim ciljevima i najavljenim reformama. Vlada RS je u drugom krugu konsultacija sa sindikalnim partnerima rekla da će uvažiti naše prijedloge i da će se oni naći u njihovim budućim prijedlozima".

Predrag Zgonjanin iz Unije udruženja poslodavaca RS rekao je da RS definiše visok stepen javne potrošnje i glomazna administracija.

"Korupcija, nizak nivo političke stabilnosti, siva ekonomija – sve su to elementi zbog kojih kapital ne prepoznaje RS kao prostor u kojem se može razvijati. Prijedlog ekonomske politike Vlade RS ne sadrži jasno definisane reforme. Plate u javnoj upravi rastu, a grantovi za razvoj poljoprivrede se ukidaju. Tražimo da se oni vrate, jer bez njih ne možemo dati pozitivno mišljenja za prijedloge Vlade RS", istakao je Zgonjanin.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada dodao je da Vlada RS nije posvetila dovoljno pažnje privredi.

"Penziono osiguranje mora biti neotuđivo pravo vlasnika. Bilo bi dobro da vlast napravi socijalnu kartu, da se vidi pravo stanje. Zakon o javnim nabavkama treba ukinuti, jer on je donio veći nivo kriminala i korupcije nego ikada. Vlada ne može biti samo posmatrač nestanka javnih preduzeća, već mora djelovati. Tražimo da se radnicima omogući da od plate može da živi mjesec dana i da tih mjesec dana hrani porodicu", rekao je Belenzada.

Savo Minić iz Saveza opština i gradova istakao je da je potrebno povećati grantove za opštine koje su uradile sve što su mogle da funkcionišu, ali to nije bilo dovoljno.

"Nerazvijene opštine nemaju rasvjetu, nemaju grijanje i to treba mijenjati. Pojedini načelnici ponašaju se bahato, ali o tome tek treba govoriti. Vlada RS mora više da misli na opštine koje jedva preživljavaju", kazao je Minić.

Predsjednik Udruženje penzionera RS Rade Rakulj dodao je da će ova populacija u narednom periodu imati velike probleme i da će naredni naraštaji imati još veće probleme zbog nasljeđenih teškoća.

"Mi smo organizacija koja ima najmlađe penzionere u Evropi. I to je kritika koja ide na adresu i Narodne skupštine RS i Vlade RS. Današnje penzije ne pokrivaju elementarne uslove za život. Da bismo isplaćivali penzije prisiljeni smo da uzimamo kredite i iz godine u godinu ta zaduženja postaju sve veća i biće ih sve teže rješavati. Akumilirane obaveze Fonda PIO su više od 140 miliona KM", rekao je Rakulj.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...