|

CCI: Neko mora odgovarati za upad u redakciju Klixa

CCI: Neko mora odgovarati za upad u redakciju Klixa
2
Klix.ba
7.1.2015. u 12:31
21
komentara
2

dijeljenja
CCI: Neko mora odgovarati za upad u redakciju Klixa
Sloboda javne riječi temelj je demokratskog društva. Centri civilnih inicijativa (CCI) principijelno osuđuju svako ugrožavanje te slobode, a pogotovo opasnim smatraju situacije kada ugrožavanje dolazi od institucija vlasti ili kada institucije vlasti tolerišu ili podržavaju ugožavanje slobode i nasilje nad medijima.
"Institucije vlasti dužne su obezbijediti društveni okvir u kome je sloboda javne riječi neupitna, te zaštititi novinare u obavljanju svojih profesionalnih zadataka. Vlasti su dužne sankcionisati svaki pokušaj ugrožavanja slobode i činove nasilja nad novinarima", saopćeno je iz CCI-a.

Dodaju kako CCI ne smatra dovoljnim samo uvažavanje žalbe od strane Općinskog suda i vraćanje stvari izuzetih u pretresu portala Klix.ba, nego zahtijeva utvrđivanje odgovornosti svih koji su umješani u slučaj eklatantne zloupotrebe ovlasti i ugrožavanja ljudskih prava i medijskih sloboda, što je bio slučaj sa činom upada u redakciju medija, koji je samo radio svoj posao u javnom interesu.

"Samo tako ćemo moći vjerovati da se ovakve pojave više neće dešavati i da su sve strukture vlasti i društvo u cjelini iz ovog skandala izvukli pouku koja će omogućiti pozitivan iskorak u daljoj demokratizaciji zemlje", navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...