Sastanak s Tihićem
0

Čavušoglu izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH

FENA
Mevlut Čavušoglu (Foto: Arhiv)
Mevlut Čavušoglu (Foto: Arhiv)
Delegacija Stranke demokratske akcije, predvođena njenim predsjednikom Sulejmanom Tihićem, sastala se danas u Sarajevu s predsjedavajućim Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevlutom Čavašogluom, kojem je prenijela stavove ove stranke kada su u pitanju politički procesi u BiH.

Tihić je u izjavi novinarima nakon sastanka kazao da su Čavušogluu prenijeli zabrinutost zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi već duže vrijeme, od rušenja aprilskog paketa ustavnih promjena pa do rušenja butmirskog paketa.

"Isto tako smatramo da nema političke volje da se provede odluka Evrskog suda za ljudska prava kada je u pitanju presuda u slučaju Sejdić-Finci", ocijenio je on.

Tihić je poručio da će SDA uvijek biti dio rješenja, a ne problema, "a oni dobro znaju da SDA u BiH igra i uvijek će igrati konstruktivnu ulogu".

Upitan s kakvim bi se posljedicama BiH mogla suočiti ako ne provede odluku Evropskog suda, Tihić je rekao da je još po prijemu BiH u Vijeće Evrope rečeno da BiH svoj Ustav mora uskladiti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, između ostalog i kada su u pitanju odredbe o izboru članova Predsjedništva BiH i delegata Doma naroda, a sada je došla i ova presuda.

"Šta će Vijeće Evrope uraditi, to je do njih. Mislim da će nas još jedno vrijeme tolerirati", kazao je Tihić.