Novinarka CBC-a o BiH
22

Carol Off: Ima nešto u toj zemlji što vam uđe u krv

Klix.ba
Carol Off
Carol Off
Novinarka kanadske državne televizije CBC Carol Off je tokom svoje karijere izvještavala iz mnogih ratnih zona pa tako i iz opkoljenog Sarajeva o ratu u Bosni i Hercegovini. Kako kaže, naša zemlja joj je ušla u krv i svake godine se vraća na mjesto odakle je izvještavala u ratu.

Autorica emisije "U trenutku događanja" u Sarajevu je boravila polovinom '90-ih kako bi izvještavala o posljednjim mjesecima rata u našoj zemlji. Ali, čak i nakon završetka rata, nešto je Carol vuklo ponovo u Bosnu i Hercegovinu. Tako je godinu za godinom ponovo bila gošća grada na Miljacki.

Nekoliko poglavlja svoje knjige "The Lion, the Fox and the Eagle" je posvetila Sarajevu, gradu u kojem nije uspjela mirovna misija. U tim poglavljima, Carol piše o potrazi za pravdom nakon svega što se desilo u glavnom gradu BiH. Kako kaže, teško je ne biti dirnut svim onim što se ovdje dešavalo.

"Ako odete u tu zemlju, u Bosnu i Hercegovinu, u Sarajevo, ima nešto što će vam ući u krv. Njihove ljudske priče su nevjeorvatno uvjerljive", kazala je Carol CBC-evom producentu za knjige Adrianu Mau.

Kao reporterka, uradila je priču o Sarajevu, intervjuisala mnogobrojne građane i sve to dokumentovala u filmu. Ali, ipak, knjiga je za nju vrednija od filma.

"Mislim da kroz knjige možeš ponuditi ideje koje drugim medijima ne možeš. Vidjela sam nekoliko odličnih dokumentaraca o Bosni, ali ništa kao u knjigama, jer je u to vrijeme bilo odličnih pisaca i novnara koji su svoje priče pisali na papiru. Ne samo novinari, već i drugi ljudi. Napravili su nevjerovatno dobru literaturu o ratu. Oni su bili inspiracija za ono što ja pišem", kazala je Carol.

U fotogaleriji možete vidjeti nekoliko knjiga stranih autora koje govore o ratu u Bosni i koje su bile inspiracija za Carol Off.