Prva gošća u emisiji "Face to Face"
26

Christiane Amanpour: U BiH sam prvi put čula za etničko čišćenje

Klix.ba
Christiane Amanpour (Foto: AFP)
Christiane Amanpour (Foto: AFP)
U ekskluzivnom razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem, u prvoj emisiji "Face to Face" koji je emitovan večeras u programu FACE tv, najpoznatija ratna izvjestiteljka, Christiane Amanpour izjavila je da je, iako sa prethodnim iskustvom u Zaljevskom ratu, tokom rata u BiH prvi put čula za etničko čišćenje.

Amanpour je dodala da se, takođe, prvi put susrela sa ratom u kojem u kojem su meta bili civili, grad. Sjetila se šokantnih otkrića logora i zaključila da je nju kao novinarku rat u BiH natjerao da nauči da govori i izvještava samo i isključivo istinu.

"Sjećam se male djevojčice koja je ubijena u Sarajevu, vjerujem da se zvala Almina. Otišli smo na njenu sahranu i nije bilo dovoljno slova 'a', nije imala ime napisano na nadgrobnoj ploči jer nije bilo dovoljno slova", ispričala je Amanpour.

Govoreći o Balkanu danas, Amanpour je naglasila da pažljivo prati situaciju i danas, ali da je optimistična zbog procesa evropskih integracija u koje je ušao cijeli region.

Dobitnica priznanja "počasna građanka Sarajeva" , govoreći o prestojećem okupljanju ratnih izvještača koje će se u Sarajevu organizovati 06.04. Amanpour je naglasila da će u Sarajevu biti srcem i dušom, iako ne i fizički.

"Ne dolazim zbog ličnih razloga, ali bih htjela reći svima u Sarajevu da sam duhovno tamo“ rekla je Amanpour te svoj dolazak u našu zemlju najavila za ljeto ove godine.