BiH
5

Burzić o slučaju "Arslanagić i drugi": Tužilaštvo KS nije dobilo odluku, to je presedan

Piše: E. S. H.
Dalida Burzić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo apsolutno nije upoznato s odlukom Suda nego je saznalo iz medija da je Vrhovni sud četvrti put odbio zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora Edinu Arslanagiću, Amaru Arslanagiću, Šefiku Handžiću i Hasanu Šepi, što je totalno neuobičajeno i nenormalno, kazala je za Klix.ba Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužiteljica Burzić nam je rekla da postupajući tužilac nije dobio odluku Suda, te da je presedan da odluku Suda dobiju branitelji prije Tužilaštva.

"Nejasno mi je da braniteljica (Senka Nožica op. a.) može dobiti odluku prije Tužilaštva. Mi smo stranka u postupku i mi smo prva adresa kojoj se dostavi odluka Suda. Od vas smo saznali za tu odluku i angažovala sam tužioca da provjeri sa šeficom krivičnog odjeljenja Adisom Zahiragić je li ta informacija tačna jer mi to ne znamo. Zvaničnu odluku nismo dobili i to je nenormalno", kazala je tužiteljica Burzić.

Dodala je da bi informacija trebala biti da je žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo odbijena, a ne da je Tužilaštvo KS pogriješilo u ovom slučaju.

"To je neko morao presjeći nakon četiri odlučivanja, mi to znamo. Neko je morao staviti tačku na 'i'. Sud odlučuje na isti način svaki put i oni smatraju da nema mjesta za pritvor. Mi se nećemo prestati boriti, podići ćemo opet optužnicu", kazala je Burzić.

Tokom razgovora je kazala da Tužilaštvu ta odluka još uvijek nije dostavljena.

Podsjećamo, advokatica Edina Arslanagića Senka Nožica je u izjavi za Klix.ba kazala da je u rješenju koje je odbrana dobila Vrhovni sud naveo da je Tužilaštvo od samog početka pogriješilo u primjeni prava kojima je tražilo produženje pritvora.