BiH
308

Nezadovoljni studenti u Sarajevu bučno traže promjene

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Studenti i građani danas ponovo protestuju u glavnom gradu BiH. Sve njihove aktivnosti možete pratiti uživo na našem portalu.
- Pažnju studenata i drugih građana koji su danas opet protestovali ispred Parlamenta BiH zbog nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), ali i drugih nagomilanih problema, privlačio je helikopter koji je nadlijetao demonstrante. Kako saznajemo, riječ je o EUFOR-ovom helikopteru, koji nema veze s protestima.
- Podrška u borbi za JMB stiže i iz Dubrovnika. Bošnjaci stanovnici Dubrovnika i jedna gospođa koja je Hrvatica spontano su se okupili da izraze podršku borbi za donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju na nivou Bosne i Hercegovine.
- Ispred Parlamenta BiH još uvijek se nalazi nekoliko hiljada demonstranata, koji će tu ostati još nekoliko sati.
- I Bihać se probudio: Belmina će vas koštati!
- Grupa Tuzlaka protestovala je na Trgu slobode, ostali ih "u čudu" gledali.
- Demonstranti su danas zatražili i smjenu dekana ETF-a Narcisa Behlilovića. On je jednom djetetu šehida koje studira na tom fakultetu uputio pogrdne riječi vrijeđajući i njega i njegovog oca.
- Učesnici današnjeg protestnog marša od zgrade Parlamenta BiH krenuli su prema Elektrotehničkom fakultetu. Kratko su se zaustavili pred Zemaljskim muzejom BiH, a potom je povorka nastavila dalje. Podsjetimo, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca i Forum djece šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo i danas će zatražiti smjenu dekana i uprave ETF-a zbog "vrijeđanja i ponižavanja šehida i poginulih boraca i njihove djece - studenata ovog fakulteta", naveli su u najavi. Oni traže od Vlade Kantona Sarajevo da osigura novčana sredstva predviđena za plaćanje troškova školovanja djece šehida i poginulih boraca u školskoj 2012./2013. godini.
- Uz veliku buku bubnjeva, sirena i pištaljki studenti su stigli pred Parlament, gdje su ih okupljeni dočekali aplauzom. Na Trgu BiH sada ima više od hiljadu ljudi. Vozači ih pozdravljaju trubeći iz svojih automobila.
- Studentima okupljenim ispred Vlade KS se obratio resorni ministar Damir Marjanović koji je dočekan gromoglasnim aplauzom. On je, između ostalog, rekao da mladi ljudi imaju pravo i obavezu da jasno i glasno kažu kada im nešto smeta. Nakon okupljanja pred zgradom Vlade KS, studenti su se zaputili prema Parlamentu.
- Studenti su stigli pred sjedište Vlade KS gdje bučno skandiraju. Pročitali su i svoje zahtjeve koje su predali na protokol zgrade. Traže da se zaustave sva započeta povećanja školarina na fakultetima u KS i smjenu uprave Elektrotehničkog fakulteta.
- Studenti su nakratko zastali ispred zgrade Predsjedništva, a podršku im pružaju i vozači automobila koji prolaze glavnom ulicom. Istovremeno, na Trgu BiH okuplja se sve više građana, a među njima su i roditelji s djecom. Transparente su zakačili i na jedan štrik između dva stuba.
- Kolona prolazi kroz Titovu i uzvikuje: Dosta je bilo više, hoćemo promjene!
- Studenti su krenuli u protestnu šetnju i pozvali građane koji sjede u obližnjim kafićima da im se pridruže. Također su istakli podršku banjalučkim studentima.
- Studenti udaraju u bubnjeve i nose transparente na ćirilici i latinici na kojima piše: Budućnost BiH, a ne kopilad, JMB, Hoćemo promjene, Studentski prosvjed, Za multivitaminsku BiH, Studenti svi univerziteta - ujedinite se, Jer Može Biti Gore... Oni će nakon okupljanja mirnom šetnjom krenuti prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo, a potom se pridružiti građanima ispred Parlamenta BiH. Očekuje se dolazak više studenata nego u petak. Organizator protesta je Studentski parlament Univerzite