|

Nezadovoljni studenti u Sarajevu bučno traže promjene

Nezadovoljni studenti u Sarajevu bučno traže promjene
308
Klix.ba
10.6.2013. u 12:08
10.6.2013. u 14:39
120
komentara
308

dijeljenja
1/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
13/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
14/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
15/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/36 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
17/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
18/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
19/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
20/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
21/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
22/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
23/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
24/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
25/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
26/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
27/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
28/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
29/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
30/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
31/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
32/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
33/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
34/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
35/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
36/36 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Studenti i građani danas ponovo protestuju u glavnom gradu BiH. Sve njihove aktivnosti možete pratiti uživo na našem portalu.
- Pažnju studenata i drugih građana koji su danas opet protestovali ispred Parlamenta BiH zbog nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), ali i drugih nagomilanih problema, privlačio je helikopter koji je nadlijetao demonstrante. Kako saznajemo, riječ je o EUFOR-ovom helikopteru, koji nema veze s protestima.

- Podrška u borbi za JMB stiže i iz Dubrovnika. Bošnjaci stanovnici Dubrovnika i jedna gospođa koja je Hrvatica spontano su se okupili da izraze podršku borbi za donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju na nivou Bosne i Hercegovine.

- Ispred Parlamenta BiH još uvijek se nalazi nekoliko hiljada demonstranata, koji će tu ostati još nekoliko sati.

- I Bihać se probudio: Belmina će vas koštati!

- Grupa Tuzlaka protestovala je na Trgu slobode, ostali ih "u čudu" gledali.

- Demonstranti su danas zatražili i smjenu dekana ETF-a Narcisa Behlilovića. On je jednom djetetu šehida koje studira na tom fakultetu uputio pogrdne riječi vrijeđajući i njega i njegovog oca.

- Učesnici današnjeg protestnog marša od zgrade Parlamenta BiH krenuli su prema Elektrotehničkom fakultetu. Kratko su se zaustavili pred Zemaljskim muzejom BiH, a potom je povorka nastavila dalje. Podsjetimo, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca i Forum djece šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo i danas će zatražiti smjenu dekana i uprave ETF-a zbog "vrijeđanja i ponižavanja šehida i poginulih boraca i njihove djece - studenata ovog fakulteta", naveli su u najavi. Oni traže od Vlade Kantona Sarajevo da osigura novčana sredstva predviđena za plaćanje troškova školovanja djece šehida i poginulih boraca u školskoj 2012./2013. godini.

- Uz veliku buku bubnjeva, sirena i pištaljki studenti su stigli pred Parlament, gdje su ih okupljeni dočekali aplauzom. Na Trgu BiH sada ima više od hiljadu ljudi. Vozači ih pozdravljaju trubeći iz svojih automobila.

- Studentima okupljenim ispred Vlade KS se obratio resorni ministar Damir Marjanović koji je dočekan gromoglasnim aplauzom. On je, između ostalog, rekao da mladi ljudi imaju pravo i obavezu da jasno i glasno kažu kada im nešto smeta. Nakon okupljanja pred zgradom Vlade KS, studenti su se zaputili prema Parlamentu.

- Studenti su stigli pred sjedište Vlade KS gdje bučno skandiraju. Pročitali su i svoje zahtjeve koje su predali na protokol zgrade. Traže da se zaustave sva započeta povećanja školarina na fakultetima u KS i smjenu uprave Elektrotehničkog fakulteta.

- Studenti su nakratko zastali ispred zgrade Predsjedništva, a podršku im pružaju i vozači automobila koji prolaze glavnom ulicom. Istovremeno, na Trgu BiH okuplja se sve više građana, a među njima su i roditelji s djecom. Transparente su zakačili i na jedan štrik između dva stuba.

- Kolona prolazi kroz Titovu i uzvikuje: Dosta je bilo više, hoćemo promjene!

- Studenti su krenuli u protestnu šetnju i pozvali građane koji sjede u obližnjim kafićima da im se pridruže. Također su istakli podršku banjalučkim studentima.

- Studenti udaraju u bubnjeve i nose transparente na ćirilici i latinici na kojima piše: Budućnost BiH, a ne kopilad, JMB, Hoćemo promjene, Studentski prosvjed, Za multivitaminsku BiH, Studenti svi univerziteta - ujedinite se, Jer Može Biti Gore... Oni će nakon okupljanja mirnom šetnjom krenuti prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo, a potom se pridružiti građanima ispred Parlamenta BiH. Očekuje se dolazak više studenata nego u petak. Organizator protesta je Studentski parlament Univerzite
Prijavi grešku


Komentari (120)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...