BiH
41

Budimirov savjetnik Petar Barišić s lisicama izveden iz zgrade Vlade

Anadolija
Foto: Bljesak.info
Foto: Bljesak.info
Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas i Petra Barišića, savjetnika predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira za pitanje branitelja.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija iz Mostara, Barišić je oko 16.40 sati izveden iz zgrade Vlade FBiH u Mostaru s lisicama na rukama.

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru je, prema nepotvrđenim informacijama, završen pretres.

Zgradu Vlade FBiH je napustila državna tužiteljica Diana Kajmaković koja je, inače, rukovodila akcijom u Mostaru. Nije davala izjave za medije.

Ubrzo nakon izvođenja Barišića, zgradu Vlade FBiH u Mostaru su počeli napuštati i federalni ministri koji su, također, bili blokirani u zgradi za vrijeme trajanja pretresa. Prvi je zgradu napustio Salmir Kaplan, ministar kulture FBiH. Inače, Vlada FBiH je danas u Mostaru održala svoju vanrednu sjednicu.

Povodom današnje akcije kojom se rasvjetljava i dokazuje kriminalno i koruptivno djelovanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Ministarstvo sigurnosti BiH i ministar Fahrudin Radončić su čestitali na uspješnom istražiteljskom poslu agencijama za provođenje zakona, odnosno OSA-i i SIPA-i.

''Njihov profesionalizam i predanost na ovom predmetu, koji se radi već duže vrijeme, doveli su do toga da nadležni tužitelji, koji također zaslužuju čestitke, sa dovoljno dokaza mogu ući u procesuiranje počinjenih krivičnih djela. Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno je konstatiralo da se u sigurnosnim i pravosudnim strukturama BiH, napokon počeli stvarati efikasan sistem i ambijent koji će dovesti do energičnog sankcioniranja svih počinitelja krivičnih djela, bez obzira o kome je riječ ili na kojoj funkciji se nalazi'', saopćeno je.

Kako je istaknuto u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije i njihovo nepokolebljivo otkrivanje i dokumentiranje i dalje će biti apsolutni prioritet agencija za provođenje zakona, prenio je novinar Anadolije.