{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir se sumnjiči za primanje mita radi pomilovanja trgovaca drogom

26.4.2013. u 20:09
26
45
Budimir se sumnjiči za primanje mita radi pomilovanja trgovaca drogom
26
Budimir se sumnjiči za primanje mita radi pomilovanja trgovaca drogom
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su izveli tri akcije na širem području BiH, a u okviru jedne od njih uhapšen je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, i zvanično je potvrđeno u SIPA-i. Budimir je u kasnim poslijepodnevnim satima doveden u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje će biti ispitan, a potom će biti odlučeno da li će mu biti određen pritvor.
Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. U akcijama su učestvovali pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, pripadnici MUP-a RS-a, pripadnici ministarstava unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-nertvanskog kantona i pripdanici Tužilaštva KS.

U ove tri akcije ukupno je slobode lišeno 20 osoba koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije, krivičnih djela podmićivanja, krivičnih djela protiv službene i drugih dužnosti te neovlaštenog trgovanja opojnim drogama i orginiziranog kriminala. Pretresi su izvršeni na ukupno 23 lokacije.

"Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će nad njima biti izvršena kriminialistička obrada. Tu se nalaze zajednički istražni timovi koje sačinjavaju predstavnici Tužilaštva BiH, Tužilaštva KS i SIPA-e. Nakon toga ove osobe će biti predate u daljnju nadležnosti Tužilaštvu BiH. Potvrđujemo da su danas slobode lišeni Budimir i Petar Barišić", kazala je novinarima Kristina Jozić, policijski službenik SIPA-e.

Petar Barišić je savjetnik predsjednika FBiH.

U okviru akcije Memory, pored krivičnih djela korupcije, uhapšene osobe se dovode u vezu i sa prometovanjem opojnih droga. Devet osoba uhapšenih u ovoj akciji se dovode također u vezu sa zapljenom 110 kilograma marihuane u Crnoj Gori u februaru ove godine. Uhapšeni u okviru akcije Memory su učestvovali u dogovaranju transporta droge i slično. Prvoosumnjičeni iz akcije Memory je bio u postupku pomilovanja.

Kristina Jozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kristina Jozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Predsjednik FBiH Živko Budimir je uhapšen u okviru akcije Patriot, a između ostalog na teret mu se stavlja primanje mita u svrhu pomilovanja određenih osoba. U okviru Patriota također je uhapšeno još devet osoba na osam lokacija. Sve osobe uhapšene u ovoj akciji dovode se u vezu sa krivičnim djelom podmićivanja i krivičnog djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, primanje dara i davanja dara te drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje i slično, a u vezi sa Zakonom o pomilovanju FBiH.

Sve osobe uhapšene u akciji Patriot su učestvovale u pripremnim radnjama za donošenje nezakonitih odluka pomilovanja koje je donio predsjednih FBiH Budimir.

Kada je u pitanju akcija Pravda, u njoj je slobode lišen Hidajet Halilović, predsjednik Komisije za pomilovanja FBiH. U okviru ove akcije izvršeni su pretresi i u Ministarstvu pravde FBiH i prostorije Komisije, kao i stanovi te prateći objekti. U ovom slučaju je oduzeta i veća količina dokumentacije koja se odnosi na rad Komisije, oduzeti su kompjuteri, mobiteli i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

Danas je provedena i četvrta akcija na području Širokog Brijega gdje se također radi o krivičnom djelu prometovanja opojnim drogama, ali ova akcija nije povezana sa prethodne tri.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: