BiH
26

Budimir se sumnjiči za primanje mita radi pomilovanja trgovaca drogom

Piše: E. Gorinjac
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su izveli tri akcije na širem području BiH, a u okviru jedne od njih uhapšen je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, i zvanično je potvrđeno u SIPA-i. Budimir je u kasnim poslijepodnevnim satima doveden u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje će biti ispitan, a potom će biti odlučeno da li će mu biti određen pritvor.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. U akcijama su učestvovali pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, pripadnici MUP-a RS-a, pripadnici ministarstava unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-nertvanskog kantona i pripdanici Tužilaštva KS.

U ove tri akcije ukupno je slobode lišeno 20 osoba koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije, krivičnih djela podmićivanja, krivičnih djela protiv službene i drugih dužnosti te neovlaštenog trgovanja opojnim drogama i orginiziranog kriminala. Pretresi su izvršeni na ukupno 23 lokacije.

"Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će nad njima biti izvršena kriminialistička obrada. Tu se nalaze zajednički istražni timovi koje sačinjavaju predstavnici Tužilaštva BiH, Tužilaštva KS i SIPA-e. Nakon toga ove osobe će biti predate u daljnju nadležnosti Tužilaštvu BiH. Potvrđujemo da su danas slobode lišeni Budimir i Petar Barišić", kazala je novinarima Kristina Jozić, policijski službenik SIPA-e.

Petar Barišić je savjetnik predsjednika FBiH.

U okviru akcije Memory, pored krivičnih djela korupcije, uhapšene osobe se dovode u vezu i sa prometovanjem opojnih droga. Devet osoba uhapšenih u ovoj akciji se dovode također u vezu sa zapljenom 110 kilograma marihuane u Crnoj Gori u februaru ove godine. Uhapšeni u okviru akcije Memory su učestvovali u dogovaranju transporta droge i slično. Prvoosumnjičeni iz akcije Memory je bio u postupku pomilovanja.

Kristina Jozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kristina Jozić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Predsjednik FBiH Živko Budimir je uhapšen u okviru akcije Patriot, a između ostalog na teret mu se stavlja primanje mita u svrhu pomilovanja određenih osoba. U okviru Patriota također je uhapšeno još devet osoba na osam lokacija. Sve osobe uhapšene u ovoj akciji dovode se u vezu sa krivičnim djelom podmićivanja i krivičnog djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, primanje dara i davanja dara te drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje i slično, a u vezi sa Zakonom o pomilovanju FBiH.

Sve osobe uhapšene u akciji Patriot su učestvovale u pripremnim radnjama za donošenje nezakonitih odluka pomilovanja koje je donio predsjednih FBiH Budimir.

Kada je u pitanju akcija Pravda, u njoj je slobode lišen Hidajet Halilović, predsjednik Komisije za pomilovanja FBiH. U okviru ove akcije izvršeni su pretresi i u Ministarstvu pravde FBiH i prostorije Komisije, kao i stanovi te prateći objekti. U ovom slučaju je oduzeta i veća količina dokumentacije koja se odnosi na rad Komisije, oduzeti su kompjuteri, mobiteli i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

Danas je provedena i četvrta akcija na području Širokog Brijega gdje se također radi o krivičnom djelu prometovanja opojnim drogama, ali ova akcija nije povezana sa prethodne tri.