BiH
19

SIPA uhapsila Živka Budimira, u toku pretres Predsjedništva BiH i Vlade FBiH

Klix.ba
Oleg Čavka vodi slučaj
SIPA ispred Predsjedništva BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zbog primanja mita uhapšen je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Kako javlja Federalna televizija, hapšenje je navodno uslijedilo zbog primanja mita za pomilovanja. Akciju hapšenja izvršili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Prema posljednjim informacijama, hapšenje je izvedeno u kabinetu Budimira u Sarajevu. U toku su i pretresi Budimirovih prostorija u sjedištu predsjednika Federacije BiH.

Kako saznajemo, slučaj vode tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković. Čavka je prije nekoliko minuta napustio zgradu Predsjedništva BiH, a okupljenim novinarima je samo kratko rekao da će biti izdato saopćenje.

Budimir u svom uredu u Sarajevu

Laura Bošnjak, savjetnica predsjednika FBiH, u izjavi za medije ispred zgrade Predsjedništva BiH rekla je kako u toku pretres kancelarije Budimira i da ne može dati više informacija. Ona je potvrdila da je Budimir u svom uredu u Sarajevu i demantira sve informacije i spekulacije o navodnom primanju mita od 47. 000 maraka.

Kako je javila FTV, od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika, Budimir je uvažio 162, među kojima je bio i zahtjev Merseda Hadžića zvanog Švicarac. On je u KPZ u Zenici izdržavao kaznu od 2,5 godine za pokušaj ubistva.

Kako agencija Anadolija saznaje iz više izvora, u toku je akcija i na području Širokog Brijega gdje su predmet obrade kompanije iz vlasništva porodice Ivanković Lijanović, odnosno porodica zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim dijeljenjem poticaja u Federaciji BiH, te aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije ''Lijanović'' odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te porodice na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Suvlasnik spomenute kompanije je i Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH.

''Za sada još nisu došli'', rekao je uz osmjeh Ivanković Lijanović.

Međutim, agenciji Anadolija je iz više izvora potvrđeno da je u toku pretres u kompaniji BERNINA d.o.o. iz Širokog Brijega na čijem je čelu Blago Hrkač.

Spomenuta kompanija se nalazi u blizini sjedišta firme ''Lijanovići''. Navodno, je Budimir pomilovao sina vlasnika spomenute kompanije, što se dovodi u vezu i sa policijskim pretresom.

Novinar agencije Anadolija kontaktirao je kompaniju BERNINA d.o.o., ali tamo nisu htjeli potvrditi, ali niti demantirati da je u toku policijski pretres.

''Ništa vam ne možemo reći'', rekla je službenica te kompanije.

Tri akcije širom BiH

Iz Tužilaštva je svim medijima poslan dopis da po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetaka osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije - podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH) te neovlaštenim prometom opojnih droga i organiziranim kriminalom (KZ BiH). Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

Asistenciju u realizaciji aktivnosti pružilo je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo,

O konačnim rezultatima akcije, javnost će biti pravovremeno informirana, saopćeno je iz SIPA-e.