{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir se želi lično pojaviti pred komisijom koja utvrđuje njegovu (ne)dostojnost

26.5.2013. u 15:41
196
47
Budimir se želi lično pojaviti pred komisijom koja utvrđuje njegovu (ne)dostojnost
196
Budimir se želi lično pojaviti pred komisijom koja utvrđuje njegovu (ne)dostojnost
Sa jedne od sjednica komisije (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ad hoc komisija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, čiji je zadatak da utvrdi činjenice u vezi sa ustavnom odredbom o nedostojnosti predsjednika FBiH da obavlja dužnost očekuje da će početkom naredne sedmice dobiti odgovore na pitanja koja je preko njegovog pravnog zastupnika Ragiba Hadžića uputila Živku Budimiru.
Komisija je, između ostalog, pitala Budimira i da li je na njega vršen pritisak radi rekonstrukcije vlasti u FBiH i da li mu je stavljeno do znanja da može biti uhapšen. Osim toga, postavljeno mu je i pitanje da li smatra da treba prenijeti dio ovlaštenja na potpredsjednike Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića. Podsjetimo da je Klub SDP-a tražio prenošenje određenih ovlasti na potpredsjednike te da Zastupnički dom nije podržao takav zaključak za koji su glasali samo zastupnici SDP-a. Sjednica Komisije je zakazana za srijedu.

S obzirom da je Ustavni sud BiH donio odluku da je hapšenjem Budimira i njegovim držanjem u pritvoru prekršen Ustav u tački koja se odnosi na ljudska prava i osnovne slobode, predsjednik FBiH je u petak pušten iz pritvora.

"Time se ne mijenja dinamika rada komisije, jer se ona nije ni bavila pitanjem utvrđivanja krivične i građanske odgovornosti. To je na Sudu i Tužilaštvu da ispita. Međutim, komisija će svakako uvažiti činjenicu da je predsjednik FBiH u međuvremenu pušten iz pritvora. Uvažit će se činjenica da su se okolnosti promijenile u odnosu na raniji period kada je predsjednik FBiH bio onemogućen da fizički obavlja svoju dužnost zbog pritvora. Ali i dalje ćemo raditi na ostalim pitanjima koja su nam zadana u okviru zaključka Predstavničkog doma, a to je da li je neko kome je povjerena funkcija predsjednika FBiH savjesno obavljao svoj dio posla u okviru Ustavom i zakonima predviđenih ovlaštenja", rekao je za Klix.ba Mirnes Alagić, predsjednik komisije.

U komisiji očekuju da će odgovore na pitanja dobiti sutra u pisanoj formi, a o tome hoće li tražiti i njegovo prisustvo na sjednici, odlučit će naknadno.

Budući da je predsjednik Budimir u mogućnosti da fizički prisustvuje i članovima komisije da odgovore, njegov pravni zastupnik Ragib Hadžić kaže da nema potrebe za dopisivanjem.

"Predsjednik Budimir je na slobodi i može nastaviti svoje redovne aktivnosti i u tom slučaju moj mandat kao njegovog predstavnika na toj komisiji je prestao i nema potrebe da se daju bilo kakvi pismeni odgovori, jer će predsjednik FBiH u vrijeme kada on ocijeni da je to potrebno biti dostupan Komisiji da lično da odgovore. On će to i uraditi iz poštovanja prema Parlamentu FBiH koji je formirao komisiju. Predsjednik mora biti službeno obaviješten u vremenu i mjestu održavanja sjednice", kazao je Hadžić za Klix.ba.

Parlamentarna ad hoc komisija u slučaju "Budimir" trebala bi sačiniti izvještaj koji će uputiti Zastupničkom domu i tako omogućiti nastavak vanredne sjednice koja je prekinuta 8. maja, a na kojoj se raspravljalo o stanju vlasti u FBiH s posebnim osvrtom na hapšenje njenog predsjednika.

Ako komisija zaključi da je ponašanje predsjednika FBiH Budimira bilo nedostojno te funkcije predložit će Zastupničkom domu da pokrene proceduru njegove smjene pred Ustavnim sudom FBiH.

Ad hoc komisiju čine zastupnici parlamentarnih stranaka Nasir Beganović, Ivica Jurčić, Željko Asić, Mahmut Alagić, Irfan Ajanović, Željko Tomić, Srećko Boras i Mirnes Alagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: