BiH
2

Ad hoc komisija će nastojati da dobije i Budimirov stav

SRNA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ad hoc komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, čiji je zadatak da utvrdi činjenice u vezi sa ustavnom odredbom o nedostojnosti predsjednika FBiH da obavlja dužnost, danas će nastaviti sjednicu na kojoj će razmatrati do sada prikupljenu dokumentaciju i ranije date iskaze, te nastojati da dobije stav Živka Budimira.

"Razmotrit ćemo dokumentaciju i iskaze koje su nam dali potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, te federalni ministar pravde Zoran Mikulić. Tačno je da smo poslali Sudu BiH dopis sa zahtjevom da obavimo parlamentarno saslušanje predsjednika FBiH Živka Budimira s obzirom da je riječ o osobi koja je lišena slobode", rekao je Srni član komisije Mahmut Alagić.

Alagić smatra da će ukoliko, ne bude moguće obaviti parlamentarno saslušanje Budimira, s obzirom da je riječ o osobi koja je u pritvoru, biti obavljen razgovor sa nekim od pomoćnika predsjednika FBiH koji bi mogao da iznese neke činjenice na okolnosti koje ova ad hoc komisija utvrđuje.

"Nikako da se saslušavaju opunomoćenici, jer to nisu osobe koje je imenovao Parlament FBiH, kao što su potpredsjednici, ministar pravde, pa i sam predsjednik. Ne možemo uzimati iskaze od opunomoćenika", ističe Alagić.

Član komisije Željko Tomić potvrdio je Srni da Sud BiH do sada nije odgovorio na zahtjev ad hoc komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u vezi sa mogućim sasušanjem predsjednika FBiH.

"Nismo dobili dokument kojim se odobrava parlamentarno saslušanje Budimira. Koliko znam, u 10.00 sati bi u Parlamentu trebao da se pojavi njegov opunomoćenik, odnosno advokat Ragib Hadžić", rekao je Tomić.

Budimirov advokat Hadžić izjavio je Srni da do sada nije dobio zvanično obavještenje da parlamentarna komisija treba da obavi parlamentarno saslušanje opunomoćenika predsjednika FBiH.

"Dobio sam informaciju od novinara o sjednici komisije i bit ću tamo u 10.00 sati, kada je rečeno da će biti početak sjednice. Od uputstava, koje dobijem telefonom u toku dana od predsjednika, zavisi i kako ću se odnositi prema parlamentarnom saslušanju", rekao je Hadžić.

Ad hoc komisija Parlamenta FBiH trebalo bi da sačini izvještaj koji će podnijeti Predstavničkom domu i time omogućiti nastavak vanredne sjednice ovog doma započete 8. maja o hapšenju predsjednka FBiH Budimira.

Ad hoc komisiju čine Nasir Beganović, Ivica Jurčić, Željko Asić, Mahmut Alagić, Irfan Ajanović, Željko Tomić, Srećko Boras i Mirnes Ajanović.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH započeo je 8. maja vanrednu sjednicu o situaciji u FBiH nastaloj nakon hapšenja predsjednika FBiH Budimira 26. aprila zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja, te prekršio odbredbe Zakona o pomilovanju.

Sud BiH odredio je 28. aprila jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je prevezen u zatvor u Mostaru.