Ogorčeni stanari u ulici Kaptol
0

FOTO / Budimir: Mulići vraćaju kredite od naplate parkinga na našoj zemlji

Piše: N. Jamaković
Stanari sarajevske ulice Kaptol na broju 12 i 14 još od 2008. godine vode borbu kako bi vratili oko 200 kvadrata svoje bašte koje su im, prema riječima predstavnika stanara na broju 12, Save Budimira, uzurpirale firme Centrotrans-transport robe i Feal Metali.
Savo Budimir pokazuje potporni zid u bašti (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Savo Budimir pokazuje potporni zid u bašti (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Budimir se obratio našoj redakciji nakon što je direktor firme Centrotrans-transport robe Hajrudin Mulić izjavio kako Kanton ne poduzima ništa na realizaciji investicije CTR-a od 15 miliona KM u vidu gradnje podzemne garaže kod Narodnog pozorišta, za što je ovoj firmi dodijeljena koncesija za gradnju. U međuvremenu se oglasio i ministar saobraćaja Haris Lulić, kazavši da CTR-u zapravo smeta što im nije dozvoljeno da naplaćuju parking na ovom prostoru, umjesto da grade.

"Oni su 2008. od Ministarstva prostornog uređenja KS dobili rješenje da mogu graditi u tačno određenim gabaritima, ali su CTR i Feal Metali ušli u naše bašte, koje pripadaju stanarima na broju 12 i 14, uništili nam voćke, porušili šupe, izgradili potporne zidove i nasuli zemlju. Tako oni danas naplaćuju parking na 200 kvadratnih metara našeg zemljišta u centru grada, iako im je Kantonalna građevinska inspekcija još u septembru 2009. pravosnažnim rješenjem naložila da ove parcele vrate u prvobitno stanje, jer im ne pripadaju", kaže Budimir za Sarajevo-x.com.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Dodaje kako su braća Mulić, Hajrudin i Mustafa, koji je vlasnik firme Feal Metali, ugrozili posjede i drugih stanara u ulici Kaptol, kao i u ulici Mula Mustafe Bašeskije, jer graniče s njima.

"Oni su pod sumnjivim okolnostima uknjižili objekt u ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 5, koji pripada Općini Centar i u kojem žive ljudi. Protiv njih smo pokrenuli tužbe, dakle, i mi iz ulice Kaptol i stanari iz Mula Mustafe Bašeskije, a oni pričaju o nekim investicijama. Kako Hajro Mulić može pričati o 15 miliona KM investicije kod Narodnog pozorišta kad su njegovoj firmi blokirani svi računi. On dugove bankama vraća tako što naplaćuje parking i s našeg zemljišta, a banke šute jer dobijaju novac. Zašto ne grade garažu na zemljištu koje im pripada, za koje su dobili dozvolu, umjesto što su ušli u naš posjed i pretvorili ga u parking, kao i svoje zemljište na kojem trebaju graditi. Po istom principu oni žele zaposjesti i naplaćivati postojeći parking od 130 mjesta kod Narodnog pozorišta, a ne graditi bilo kakvu garažu", ogorčen je naš sagovornik.

Bašta stanara u ulici Kaptol na broju 12 (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Bašta stanara u ulici Kaptol na broju 12 (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Pokušali smo kontaktirati i direktora firme CTR Hajrudina Mulića, ali on nije odgovarao na naše pozive.