(Ne)izgradnja podzemne garaže
0

Ministarstvo: CTR-u nismo dali da naplaćuje parking i to je problem

Piše: N. J.
Trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu (Foto: Sarajevo-x.com)
Nakon što je Hajrudin Mulić, direktor firme Centrotrans-transport robe, istakao kako Kanton Sarajevo ne čini ništa na realizaciji milionske investicije u vidu gradnje podzemne garaže kod Narodnog pozorišta, konačno su se oglasili i iz Ministarstva saobraćaja KS.

"Vlada KS i CTR potpisali su 22. oktobra 2010. godine Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta na period od 25 godina. CTR je 31.12.2010. uveden u posjed tog zemljišta i bio je u obavezi da otpočne radove u roku od jedne godine od dana uvođenja u posjed, pri čemu se predmet koncesije ne može u tom vremenskom periodu komercijalno eksploatisati, tj. na navedenom zemljištu se ne može naplaćivati parking (jer je svrha ugovora izgradnja objekta)", ističu u Ministarstvu i dodaju:

"Kad je CTR-u onemogućeno da, suprotno ugovoru, naplaćuju parking oni su počeli isticati navodne probleme, od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa za parcele do navodnog neuvođenja u posjed predmeta koncesije. No, isto tako, na zahtjev ministra Harisa Lulića, iz CTR-a nikad nisu konkretizovali svoje primjedbe i dostavili podatke za koje to parcele nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, kao ni dokaze da ne mogu dobiti odgovarajuća odobrenja za građenje. No, istovremeno, CTR je vršio iskope na dijelu terena buduće podzemne garaže bez ikakvih potrebnih dozvola".

Ministarstvo saobraćaja naglašava da je zainteresovano za izgradnju jednog ovakvog objekta, posebno imajući u vidu probleme saobraćaja u mirovanju na području Kantona Sarajevo. Najavljuju da će u saradnji sa nadležnim organima pružiti svu neophodnu pomoć koncesinaru pridržavajući se odredbi Ugovora o koncesiji te u tom smislu neće dozvoliti komercijalno eksploatisanje predmeta koncesije. "Spremni smo predočiti javnosti svu potrebnu dokumentaciju o ovom slučaju, a prihvatamo i insistiranje poslanika Dine Konakovića da ovaj predmet bude na dnevnom redu Skupštine Kantona Sarajevo u januaru naredne godine", poručili su iz Ministarstva.