Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Zao mi je BiH-muslimana. Razmisljajuci dobronamjerno smatram da BiH u sadasnjem obliku ne moze nikada funkcionisati, U svojoj sustini recept za BiH je disfunkcionalan i takav ce i ostati, jer BiH je duboko podijeljena zemlja u kojoj se narodi ne mogu dogovoriti. Mada vecinski narod, muslimani su i najveca zrtva ovoga stanja. Realno govoreci - kada se promjeni svjetska politicka konstelacija, BiH ce se morati podjeliti. To je neminovno. Ne znaci to naravno da ce RS odmah prikljuciti Srbiji, ali moze opstati i kao nezavisna drzava (uz obilatu pomoc Srbije, naravno). BiH-Hrvati su prevareni jer Vasingtonski ugovor iz 1994 govori o konfederalnom odnosu FBiH sa Hrvatskom. Dejton nije formalno anulirao ovu klauzulu, sto ce naravno u buducnosti bih-Hrvati i iskoristiti. Kada dodje pravo vrijeme. Muslimani ostadose sami. Mislim da neka buduca garnitura muslimanskih politicara-realista ce moci nesto napraviti. Istorija pamti, na primjer, Mehmeda Spahu, Dzafera Kulenovica iz prve Jugoslavije. Muslimani ce morati sa Srbima i Hrvatima u dogovor. Ali, niti Srbi niti Hrvati ne uzimaju muslimane kao ravnopravni ozbiljno. Dakle, muslimani ce morati biti \"druga liga\". A platili su visoku cijenu u proslom ratu zbog lose politicke procjene (u velikoj mjeri to je krivica muslimanskih prvaka - Izetbegovica, Silajdzica i ostalih iz te garniture). I opet su na pocetku. I zato mi je muslimana zao. Ali , zivot je okrutan.
u Srbiji je srbijansko, a u RS je Srpsko. zar ne
@velee... Ima li iko od vas imalo logicnog razmisljanja? \"srpsko\" moze biti samo u srbiji, ne na teritoriji BiH. Nemoze sedati ni neki naziv \"bosnjacko\" mada bi miglo jer to je izvorni naziv, a ni hrvatsko na teritoriji BiH. Ovo sto se radi prisiva sukobe, i bice ih.
RUZNO ZVUCI KAD TE NEKO UPITA ODAKLE SI .
ne znam zasto se bunite, i viste se bunili da se zove Srpsko Sarajevo. Pa ako nece biti Srpsko Sarajevo nece biti ni Bosanksa Gradiska
@5do5... Bosanski Brod i B.Kostajnica su u Bosni a ne u Hercegovini. Evo ja sam Hercegovka, ali istorijski gledano Hercegovina je dobila ime prema tituli \"herceg\", koje je dodano zemlji zvanoj Bosna, to je zapravo juzna Bosna, ali posto smo mi ionako dopustili opstruiranje cjele istorije Bosne, sada moze svako traziti nekakave nerelevatne zahtjeve , izuzimajuci istorijske cinjenice. Naravno da je ovo negiranje drzave,ali Bosnjacki narod je potpisom dejtonskog sporazuma obmanjen, drzava je vec tada prestala da postoji, to potvrdjuje ovaj nacrt zakona o brisanju prefiksa \"bosanski\" koji jedan entitet moze samo tako donjeti, koji nema nikakve osnove ni prava. Bit ce konflikta i to uskoro.
Ti \"5do5\", a nisi na žalost usamljen slućaj, moraš prvo razumno i logički objasniti razliku između \"bosanskohercegovačkog\" i \"hercegbosanskog\", pa i \"muslimanskobošnjačkog, pravoslavnosrpskog, katoličkohrvatskog\" i tko zna šta sve od Berlinskog Kongresa naovamo nije nakinđureno na izvorni naziv samostalne države i kraljevine Bosne. Uvijek je bila, jeste i ostaje jedna Bosna i jedan bosanski narod i ne dijelite Bosnu ni na slogove, ako želite mir u vlastitoj kući i svijetlu budućnost vaše, bosanske djece, dječije djece... Ako bi se išlo u korijene nekrivotvorene historije južnoslovenskih naroda, onda bi prvo Hrvati, a onda Srbi bili vještački narodi, koji su nastali i opstaju na temelju INSTITUCIONALIZIRANOG kršćanstva, dok je Bosna sa svojim Dobrim Bošnjanima bila, jeste i ostaje nekrivotvorena, NARODNA DRŽAVA.
Tvoja borba se zavrsava na ovoj stranici. Kako je u Svedskoj? :)
ODGOVOR NA IZBACIVANJE BOSANSKOG IMENA IZ GRADOVA GENOCIDASI MI BRISEMO GENOCIDNU TVOREVINU PRIJEDLOG ZA UKIDANJE IMENA GENOCIDNE SMRDSKE UZETI POLA KILOGRAMA CRVENE ULJNE BOJE JER JE SIMBOL KRVI I ZRTAVA GENOCIDNE TVOREVINE OTVORITI POKLOPAC KANTE ALI JE PLASTICNA KESA DOBRO ZADIHTOVANA UCINKOVITIJA . SJESTI U AUTO I PRILIKOM PROLAZA PORED OVIH TABLI DOBRO DOSLI U GENOCIDNU TVOREVINU SMRDASKU SUVOZAC IMA ZADATAK DA KROZ OTVORENI PROZOR IZVRSI PREFARBAVANJE ISTE U VOZNJI IZBACIVANJEM KESE U TABLU SA NATPISOM. NAJBOLJE CINITI SA PLASTICNOM KESOM U KOJU PREDHODNO NASUTI ULJNU BOJU CRVENE BOJE. NOC JE NAJBOLJA ZA OVE RADNJE ILI UJUTRO RANO SVAKI PUT KADA POSTAVE TABLU ISTI SCENARIO PONOVITI DOK SE NE UMORE GENOCIDASI. ONI STAVE A MI FARBAMO BOJOM NEVINE KRVI I GENOCIDNIH TEMELJA. CRVENOM BOJOM PROTIV GENOCIDNE TVOREVINE I NJENIH TABLI A KAD BUDE REVOLUCIJE ONDA SE ZNA SKLONITI ZAUVIJEK ISTE. OVO JE JEDAN DEMOKRATSK OBLIK BORBE PROTIV GENOCIDNE TVOREVINE ALI I PORUKA DA JE GENOCIDNA TVOREVINA NAPRAVLJENA NA NEVINOJ KRVI ZRTAVA MASOVNIH GROBNICA ,PROGONA ,PLACKE I SLIOVANJA. ODBRANIMO NASU BiH OSLOBODIMO GENOCIDNU TVOREVINU. SMRT FASIZMU I GENOCIDASIMA GENOCIDNE TVOREVINE. BH FRONT
Bosanska Kostajnica je Bosanska Kostajnica a ne Bosanskohercegovacka Kostajnica, Njemacka Kostajnica ili Indijska Kostajnica ili Atlantska Kostajnica. Tako se se zvala prije 300 godina, tako se sad zove i tako ce se uvijek i zvati. Odluke nekakve republike sprdske za mene nemaju pravnog znacaja.
termin - ,,bosanski\'\' - do isplivavanja govana na povrsinu u BiH - avlijanerskim žargonom zvalo sve sto je baš Bosansko - bez Hercegovačkog - a ozbiljni, šlolovani ljudi su uvijek koristili termin - bosanskohercegovacki/ka/ko/ke... ukidanjem - Bosanskohercegovacke nacije - ukinuta je i Bosna i Hercegovina.
Ma uskoro ćemo sve bosansko preimenovati u TURSKO, pa nek se onda žale srbi i hrvati
ti sa tim svojim objasnjenjima mozes samo dobit po njusci. pozzz
sranje, prefiks \"bosanski\" je postojao u zajedničkoj državi gdje se govorio jedan jezik i gdje su postojala ista imena mjesta pa radi lakšeg snalaženja na putevima prefiks označava republičku pripadnost, a sada kad ste htjeli šest država i šest jezika jebite se sa prefiksima. nigdje na svijetu nema prefiksa ako se isti nazivi pojavljuju, jedino je moguć prefiks u smislu \"new\". silajdžić ispred svoga kokošinjca neka stavlja šta god hoće pa i \"bosanski\".
Bosnjacim i Hrvati moraju blokirati ovu fasisticku nakanu genocidne tvorevine i pokrenuti pitanje zastite vitalnog nacionalnog interesa. Takodje trebaju pokrenuti pred Ustavnim sudom BiH promjenu diskriminirajuceg imena Genocidne torevine smrtske.