Šaban Sivić
0

Brisanje prefiksa 'bosanski' je negiranje same države

FENA
Poslanik Stranke za BiH u Skupštini RS-a Šaban Sivić potvrdio je danas da je za tu stranku neprihvatljivo donošenje Nacrta zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a kojim je predviđeno brisanje prefiksa "bosanski“ iz naziva općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica.

Sivić je naglasio i da je neprihvatljiv stav predlagača, Vlade RS-a, da se za brisanje tog prefiksa odlučila nakon provedene javne rasprave među građanima te dvije općine, postavivši pitanje od kojih građana su čuli taj stav.

"Javna rasprava nije ispravan način, jer oni koji su ranije živjeli u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici sada tamo ne žive“, rekao je poslanik SBiH navodeći da je samo u Bosanskom Brodu prije rata bilo dvije trećine nesrpskog stanovništva i jedna trećina Srba, pa se postavlja pitanje s kim je sada provedena javna rasprava.

Sivić je kazao da je neprihvatljivo brisanje prefiksa "bosanski“ i iz razloga što se time briše i sama država BiH, te pokazuje nepoštivanje prema BiH.

On je naveo da se sada postavlja pitanje da li i Bošnjacima smetaju nazivi ulica ili preduzeća u RS-u, u kojima se navodi prefiks "srpske“, kao što je slučaj kod preduzeća „Pošte Srpske“ i drugih.

Naveo je i da se vjerovatno može očekivati da na taj zakon, kada bude usvojen u konačnoj formi, reaguju i bošnjački delegati Vijeća naroda RS-a, postavljajući pitanje ugrožavanja vitalnog nacionalnog interesa tog naroda.

Narodna skupština RS-a razmatrala je danas na sjednici u Banjoj Luci nacrt ovog zakona.