BiH
0

Brčko: Usvojen rebalans budžeta

FENA
Brčko
Brčko
Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila rebalans budžeta u iznosu od 15 miliona čime rebalansirani budžet Brčko distrikta BiH za 2012. godinu sada iznosi 236 miliona KM.

Sredstva za rebalans obezbijeđena su iz viška prihoda nad rashodima, javila je BDC Televizija.

Najznačajnija izdvajanja rebalansom budžeta usmjerena su na ostvarivanja prava radnika koji su ostali bez posla i za te namjene je izdvojeno milion KM. Isto toliko izdvojeno je i za potrebe privrede te zapošljavanje novih pripravnika.

Kada je u pitanju nadoknada štete prouzrokovane nevremenom u poljoprivrednoj proizvodnji rebalansom su izdvojena sredstva od 2 miliona KM čime će biti nadoknađeno 25 posto štete poljoprivrednicima.

Milion i 300 hiljada KM izdvojeno je za ostvarivanje prava građana koji su tokom rata ostali bez stanova ili stanarskog prava.

Vlada Brčko distrikta BiH je rebalansom izdvojila i 800 hiljada KM za pravosnažne sudske presude protiv Brčko distrikta, a isto toliko se nalazi u sredstvima rezerve za potencijalne buduće presude ovakve vrste.

Rebalans budžeta usvojen na današnjoj sjednici Vlade naći će se sutra i pred poslanicima brčanskog parlamenta, na 70. redovnom zasijedanju.