Manji za 15 miliona KM
1

NSRS: Usvojen rebalans budžeta RS-a

FENA
Glasovima skupštinske većine u parlamentu RS-a večeras je na posebnoj sjednici i po hitnom postupku usvojen rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, koji sada iznosi milijardu i 810 miliona KM i manji je za 15 miliona od usvojenog budžetskog okvira.

Usvojeni rebalans budžeta mora dobiti potvrdu i u Vijeću naroda RS-a da bi mogao stupiti na snagu.

Prije glasanja Vlada RS-a nije prihvatila nijedan uloženi amandman, pa ni one SDPBiH- SDA da se u rebalansu budžeta za ovu godinu umjesto smanjenja, zadrže planira izdvajanja za humanitrane organizacije iz reda sva tri naroda, "Merhametu", "Caritasu" i "Kolu srpskih sestara".

Odbijen je i njihov drugi amandman da se rebalansom ne smanjuju sredstva predviđena budžetom za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, kao i sredstva za finansiranje povratka u Republiku Srpsku, iako se radi o manjim izdvajanjima koja su dodatno umanjena, zbog čega su poslanici SDPBiH-SDA tražili i pojedinačno poslaničko izjašnjavanje o amandmanima.

Ni u ovom slučaju nisu dobili potrebnu većinu u Narodnoj skupštini RS. Vlada RS-a je u rebalansu budžeta muslimanskom dobrotvornom društvu "Merhamet" smanjila sredstva s 224.000 na 186.000 KM.

Umanjen je i tekući grant humanitarnoj organizaciji "Caritas" u Republici Srpskoj i to s 135.000 na 112.000 maraka, a i tekući grant humanitarnom društvu "Kolo srpskih sestara" bit će manji, i umjesto 100.000 iznosit će 83.000.

Vlada RS-a odlučila je da štedi i na sredstvima predviđenim budžetom za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, čiji grant je rebalansom smanjen s 190.000 na 157.000 KM, a smanjila je i sredstva za finansiranje povratka u Republiku Srpsku s 3.658.000 na 3.550.000 KM.

Entitetska vlada odbila je sve amandmane PDP-a, kao i onaj Penzionerske stranke da se od Fonda PIORS-a ne uzima dva miliona KM.

Vlada RS-a je u obrazloženju rebalansa priznala da je radi smanjenja fiskalnog deficita i unapređenja srednjoročne fiskalne održivosti, krenula u pregovore s MMF-om o odobrenju novog kreditnog aranžmana.

  • Radi odobrenja stand-by aranžmana, potpisano je Pismo namjere Bosne i Hergovine prema MMF-u, u kojem se Vlada RS-a, između ostalog, obavezala da će usvojiti rebalans budžeta u skladu s obavezama iz ovog pisma do sredine septembra 2012. godine, stoji u dokumentu.

Poslanici su drugog dana zasjedanja usvojili i izmjene Zakona o izvršenju budžeta RS-a za 2012. te Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a prema MMF-u.

Bilo je i primjedbi poslanika da se ova odluka ne može donijeti, jer nema uporište u rebalansu budžeta koji nije na snazi.

Podršku su dobile i izmjene Zakona o visokom obrazovanju, a kojim se, između ostalog, studentima produžava rok prava prenosa dva predmeta u narednu godinu studija, odnosno najviše 15 ECTS bodova, počev od akademske 2012./2013.godine