{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Prekinuta rasprava o rebalansu budžeta RS-a

F
4.9.2012. u 20:52
0
2
NSRS: Prekinuta rasprava o rebalansu budžeta RS-a
0
NSRS: Prekinuta rasprava o rebalansu budžeta RS-a
Poslanici Skupštine Republike Srpske prekinuli su večeras raspravu o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, a nastavak je zakazan za sutra.
I pored današnje cjelodnevne burne i suprostavljene polemike ostao je privaljen veći broj poslanika koji žele da diskutuju.

Entitetska vlada je rebalansom planirala da se bužetski okvir smanji za 15 miliona i da iznosi milijardu i 810 miliona KM.

U obrazloženju predloženog rebalansa Vlada RS-a je priznala da je radi smanjenja fiskalnog deficita i unapređenja srednjoročne fiskalne održivosti, krenula u pregovore s MMF-om o odobrenju novog kreditnog aranžmana.

"Radi odobrenja stand-by aranžmana, potpisano je Pismo namjere Bosne i Hergovine prema MMF-u, u kojem se Vlada RS-a, između ostalog, obavezala da će usvojiti rebalans budžeta u skladu s obavezama iz ovog pisma do sredine septembra 2012. godine", stoji u dokumentu. Vlada RS-a također priznaje da su prihodi smanjeni ispod planiranog nivoa, a posebno kada je riječ o prihodima od indirektnih poreza, ali i entitetskog poreza na dobit.

Tokom današnje cjelodnevne skupštinske rasprave čuli su se suprostavljeni stavovi vladajuće stranke u RS-u i opozicije koja je već najavila da neće glasati za predloženi rebalans. Najviše primjedbi prema Vladi bilo je da je štedjela na socijalno-ugroženim kategorijama, ali ne i na reprezentaciji, budžetskim izdvajanjima za medije i za, između ostalog, vjerske zajednice koje su dobile čak pet miliona više sredstava.

Također, primjedbe su upućene i zbog činjenice da je budžet predsjednika RS-a oko deset miliona, a da nisu planirana dodatna sredstva za ublažavanje posljedica suše u RS-u. Na ove kritike opozicije, entitetski premijer Aleksandar Džombić je rekao da u rebalansu nema radikalnih rezova i smanjenja socijalnih davanja, te da je stoga opozicija i nervozna.

Ukoliko bude usvojen rebalans budžeta mora dobiti potvrdu i u Vijeću naroda RS-a kako bi mogao stupiti na snagu. Osim o rebalansu budžeta, poslanici bi sutra trebalo da se izjasne i o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta RS za 2012., te Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS prema MMF-u.

Na dnevnom redu ovog posebnog skupštinskog zasjedanja je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju. Nastavak sjednice zakazan je za 10 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: